![]() |
Τα καρύδια περιμένουν περασμένα σε κλωστή |
![]() |
Η μουσταλευριά έτοιμη μόλις βγήκε απ τη φωτιά |
![]() |
Το βάπτισμα και το ξαναβάπτισμα όσο να σκεπαστούν τα καρύδια |
Μην πάει ο νούς σου μόνο στον έρωτα και στο φαϊ Καταπίνουμε πολλά κάθε μέρα . Ας αγνοήσουμε όσο είναι δυνατόν τα τοξικά και ας μείνουμε σε ότι φτιάχνεται με αγάπη , για αγαπημένους
![]() |
Τα καρύδια περιμένουν περασμένα σε κλωστή |
![]() |
Η μουσταλευριά έτοιμη μόλις βγήκε απ τη φωτιά |
![]() |
Το βάπτισμα και το ξαναβάπτισμα όσο να σκεπαστούν τα καρύδια |
Ένα ασπράδι αυγού
Μία κουπα τσαγιού παρά ένα δάχτυλο λάδι ( μισό σπορέλαιο μισό ελαιόλαδο )
1 κούπα τσαγιού γάλα ζεστό
1 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Σκορδαλιά |
Μέχρι που - ύστερα από πολλά χρόνια περιπλάνησης και έρευνας στο διαδίκτυο - συναντηθήκαμε προς μεγάλη έκπληξή μου . Την σκορδαλιά μου , την φτιάχνουν στην Μήλο ! Ακριβώς την ίδια !!
Μηλέϊκη αλιάδα έλεγε η συνταγή .
Και συγκεκριμένα " Μηλέϊκη αλιάδα με σούγλι. ( μπορεί ο καθένας να βρει την συνταγή της στη Google. Δεν ξέρω αν πήρατε ποτέ παρόμοια χαρά όπως εγώ διαβάζοντάς την, όπως δεν ξέρω τι δουλειά είχε η γιαγιά μου στην Μήλο αφού τα δρομολόγια της ζωής της ήταν περιορισμένα Μαγνησία , Βρίσσα , Μυτιλήνη ...άντε και καμιά Αθήνα που και που..
Δεν θα προβληματιστώ όμως και γι αυτό ..Θα ευχαριστηθώ την δικαίωσή μου και θα βγώ απ το καβούκι της μαγειρικής μοναξιάς μου .
Φωτο Και επειδή δεν είμαστε μόνο των παραδόσεων και για να μην μας λένε εμμονικές πάρτε και ένα τσιπς για να μην νομίζει κανείς πως αγνοούμε τα fish skin chips και το πως να τα φτιάχνουμε .. |
Τώρα δεν μου μένει παρά να βρώ την συνταγή με τα μπισκότα της θειας μου της Χρυσούλας και τα κουλουράκια ούζου της θειάς μου της Αγλαϊτσας
Και μια ευχή για την σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου .
Καλή συνέχεια Πατρίδα !
Τα αυτοσχέδια αλλαντικά |
karaciğer sosisleri
Majas Hurka ( άσχετο , αλλά αυτό μου θυμίζει άρχοντα των δαχτυλιδιών )
печеночные колбаски
Leberwurst,
.... και πολλές άλλες ονομασίες που δεν είναι τίποτα άλλο παρά λουκάνικα από συκώτι . Λίγο πολύ μοιάζουν όλα μεταξύ τους με μικρές διαφορές στην γέμιση , αλλά όλα μαρτυρούν πως πράγματι τίποτα δεν πήγαινε χαμένο από ένα γουρούνι , αν και τα παραπάνω λουκάνικα είναι φτιαγμένα από συκώτι μοσχαριού λόγω έλλειψης του χοιρινού συκωτιού που δεν γνωρίζω γιατί δεν υπάρχει στην αγορά.
Λουκάνικα κανονικά, με συκώτι, και χοιρινό σε μπαλοτίνα |
Πάντα θαύμαζα τα σπίτια και τις νοικοκυρές που απ το τίποτα έφτιαχναν πεντανόστιμο φαγητό που σιγά σιγά εξαφανίζεται αφού ανέλαβε η βιομηχανία να τα παράγει μαζικά μα όχι νόστιμα.
Τα λουκάνικα από συκώτι θα τα βρείς πότε με ρύζι μέσα στην γέμιση , πότε με πρόσμιξη πατατάλευρου , ακόμα και αυγών, πότε σκέτα , ανάλογα με το πόση πρώτη ύλη υπήρχε και με το πόσα στόματα έπρεπε να ταίσει η νοικοκυρά..
Βράζονται, τηγανίζονται , γίνονται στον φούρνο και τρώγονται χλιαρά ή κρύα για να αναδεικνύεται η γεύση τους , συνοδεία βραστής πατάτας και λάχανου τουρσί ( το γνωστό Sauerkraut των Γερμανών ) αλλά και σαν άλειμμα στο ψωμί .
Τα πρωτοδοκίμασα πρόσφατα , όταν έφτιαξα τα δικά μου , και προτίμησα να μην βάλω μέσα κανένα μπαχαρικό εκτός από αλάτι και πιπέρι . Σκέφτηκα πως το μόνο που θα του ταίριαζε ήταν το φασκόμηλο, αλλά δεν είχα.
Τα έφτιαξα τηγανιτά - που δεν με ενθουσίασαν - τα δοκίμασα σαν άλειμμα που ήταν καταπληκτικό, και τα συνόδευσα με ξινό λάχανο βουτύρου που τα απογείωσε.
Το μόνο που δεν μ άρεσε είναι η ονομασία που τους δίνουν οι μεταγλωττισμένες στα ελληνικά συνταγές: " Λουκάνικα ύπατος " !! Έλεος βρε κορίτσια !!
Τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα διαφέρουν απ τον ένα τόπο στον άλλον αλλά λίγο ως πολύ υπάρχει ένα κύριο υλικό που χαρακτηρίζει το όνομα της συνταγής , ενώ για τα υπόλοιπα υλικά της πρέπει νομίζω ο καθένας που υποστηρίζει πως κάνει παραδοσιακή μαγειρική , να λάβει υπ όψιν του την εποχή που παρασκευαζόταν συχνά η συνταγή , αλλά και τι υλικά υπήρχαν τότε και είχαν στην διάθεσή τους οι νοικοκυρές. Παρένθεση :
( Π.χ. ένας τραχανάς στον οποίο προσθέτουμε και κρέμα γάλακτος δεν είναι παραδοσιακή συνταγή . Είναι μια σούπα με πλούσια γεύση , νόστιμη , αλλά είναι ένα άλλο φαγητό , έστω κι αν το κύριο υλικό του είναι η πανάρχαια παρασκευή με αλεσμένο στάρι και ξινισμένο γάλα . Συμφωνώ πως για να ταξιδέψει και να γίνει γνωστή η συνταγή εκτός Ελλάδας θα πρέπει να προσαρμοστεί στις γεύσεις και στις ανάγκες άλλων λαών με άλλο κλίμα .. ψυχρότερο απ το δικό μας , που θα τους βοηθήσει η κρέμα γάλακτος περισσότερο απ το δικό μας γιαούρτι . )
Κλείνω την παρένθεση γιατί γι αυτό το θέμα θα μιλήσουμε εν καιρώ ως απάντηση στην Σεφ η οποία ειρωνεύεται τις νοικοκυρές που μιλάνε για παράδοση χαρακτηρίζοντάς τες ως κουτσές Μαρίες του διαδικτύου.. Οχι πως έχει πέρα για πέρα άδικο , αφού στην ιδιαίτερη πατρίδα μου φτιάχνουν γλυκό του κουταλιού με πράσινες ελιές και το βαφτίζουν παραδοσιακό.. χα χα ! ίσως γιατί οι ελιές υπήρχαν απ την αρχαιότητα..
Ας πάμε τώρα στα παραδοσιακά πιάτα που διαφέρουν από τόπο σε τόπο .
Εχουμε για παράδειγμα την μπατζίνα , την χορτόπιτα , την σπανακόπιτα ...πίτες όλες αλλά με διαφορετικά υλικά .. με ότι υπήρχε στο χωράφι μας , στην γύρω περιοχή , ανάλογα και με τί παραγωγή είχαμε , αν είχαμε αλεύρι ή καλαμπόκι .
Η μαγεία όμως ήταν το κάτι παραπάνω που έψαχναν να προσθέσουν οι νοικοκυρές για να έχουν μια ξεχωριστή γεύση τα φαγητά τους ( για την οποία θα κρυφο-καμάρωναν στις γειτόνισσες στέλνοντάς τους το απαραίτητο πεσκέσι για να δοκιμάσουν,) χωρίς όμως να αλλοιώνουν την γεύση και ακολουθώντας πιστά τα "πρωτόκολλα παρασκευής " των μανάδων τους . Λίγο άγριο σκόρδο τη μια φορά , μερικά κλωνάρια άγριο μάραθο, την άλλη ( που βέβαια αν τους έλεγες να καλλιεργήσουν μάραθο θα σε κορόιδευαν ) λίγο άγριο πράσο , κοκκινάδες , και πολλά άλλα.. Οι δικοί μας , στην απέναντι μεριά του Αιγαίου ήταν ακόμα πιο δημιουργικοί . Έβαζαν μέσα κάτι απίθανα υλικά που δεν έφτανε ανθρώπου νούς να τα μαντέψει , και επειδή δεν μοιραζόταν εύκολα και τις συνταγές τους με άλλους απολάμβαναν τον θαυμασμό , χωρίς να βγάζουν τσιμουδιά για το κρεμμύδι που π.χ. πρόσθεταν στην γλυκιά κολοκυθόπιτα ..
Ετσι κι εγώ , συνεχίζω την συνταγή της γιαγιάς μου με κρεμμύδι και ομολογώ πως όταν με ρωτάνε τι βάζω μέσα διστάζω να τους πω γιατί ξέρω πως θα αλλάξουν γνώμη για την γεύση που μόλις θαυμάσανε.. Κάπου υπάρχει η συνταγή μέσα στο μπλογκ αλλά το τέλειο είναι να μη σας πουν, αλλά να τολμήσετε να δοκιμάσετε μόνες σας ..
Και επειδή χωρίς την γκρίνια της ημέρας δεν μπορώ ας πω το παράπονό μου ..
Βρε παιδιά .. Μπάστα με την καλλιέργεια της κολοκύθας Bytterscotch .. υβρίδιο είναι , εύκολο για τους καλλιεργητές , αλλά θα χάσουμε τις κολοκύθες που γνωρίζουμε ?? Αν χαθεί ο παλιός ο σπόρος πως θα γιορτάζουμε το Halloween γμτ ????