Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Πατατοκεφτέδες

 


Ένα απ τα φαγητά της παιδικής μας ηλικίας αγαπημένο απο μικρούς και μεγάλους που έφτιαχναν συχνά οι μαμάδες μας . 
Και τους έφτιαχναν στο πι και φί χωρίς καμιά δυσκολία με απλά υλικά σε αντίθεση με μας που ποτέ δεν καταφέρνουμε να τους φτιάξουμε σωστούς , χωρίς να προσθέσουμε μέσα αλεύρι , ή να τους πανάρουμε για να μην ανοίξουν.. 
Κάπου μάλιστα διάβασα πως βάζουν μέσα και ψωμί , όπως στους κρεατοκεφτέδες, ή ότι τρίβουμε την πατάτα ωμή στον τρίφτη. 

 Ολοι κεφτέδες είναι και μπορεί να είναι νόστιμοι και ποιος μπορεί να πει πως δεν είναι πατατοκεφτέδες...αλλά ...η γεύση είναι μια χρονομηχανή που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή .. είναι ανάμνηση και νοσταλγία .  
Αν είχα κόρη θα την συμβούλευα να μην θυμώνει όταν της λέει ο άντρας της : " Καλό το φαγητό σου , αλλά σαν της μάνας μου δεν είναι.." 
Μια παρεξηγημένη φράση γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πως η ανάμνηση δεν είναι μόνο η μάνα του αλλά πολλά άλλα απ την παιδική του ηλικία. 

 Μια καλή δικαιολογία είναι πως φταίνε οι πατάτες που δεν κάνουν όλες για τους κεφτέδες .. 
"Να παίρνεις τις κίτρινες"  μου είπαν .. Μπορεί να ισχύει, αλλά ψάξε γύρευε .. 
Δοκίμασα τα πάντα .. Τις έβρασα , τις έκανα στον ατμό για να μην μαζέψουν πολύ νερό, τηγάνισα με λάδι, με σπορέλαιο , σε δυνατή φωτιά , σε μέτρια , τους πέτυχα εν μέρη , αλλά σαν αυτούς που έφτιαχναν παλιά ποτέ δεν τους έκανα . 

 Πως τους κάνω : 
 Πλένω καλά τις πατάτες τις βάζω σε κρύο νερό και τις βράζω ίσα-ίσα να μαλακώσουν . 
 Τις ξεφλουδίζω όπως είναι καυτές , τις πολτοποιώ με το εργαλείο του πουρέ και όχι με πίμερ ή με μούλτι και τις αφήνω να κρυώσουν τελείως . 
Μετά ρίχνω (σε 4 μέτριες πατάτες) δύο αυγά αλάτι , πιπέρι ψιλοκομμένο μαϊντανό και αν θέλω λίγο σκληρό τυρί ..κεφαλοτύρι.. 
Βάζω αρκετό λάδι σε βαρύ τηγάνι να κάψει καλά , τους αλευρώνω και τους ρίχνω μέσα . 
Μόλις δώ σε μερικά λεπτά πως αρχίζουν να παίρνουν χρώμα γύρω-γύρω , τους γυρίζω και προσέχω να μην μαυρίσουν ..στην ανάγκη κατεβάζω λίγο την φωτιά . ( Σε πολύ χαμηλή φωτιά απ την αρχή, απορροφούν πολύ λάδι και σκάνε..) 
Τους βάζω σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζω με τους υπόλοιπους ..  

Τρώγονται ζεστοί που είναι καταπληκτικοί 
ή κρύοι που είναι εξαιρετικοί .

Δεν υπάρχουν σχόλια: