Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Αλλαντικά . Λουκάνικα και άλλες αυτοσχέδιες παρασκευές

 

Τα αυτοσχέδια αλλαντικά 


karaciğer sosisleri

Majas Hurka ( άσχετο , αλλά αυτό μου θυμίζει άρχοντα των δαχτυλιδιών )

печеночные колбаски

Leberwurst,  

.... και πολλές άλλες ονομασίες που δεν είναι τίποτα άλλο παρά  λουκάνικα από συκώτι . Λίγο πολύ μοιάζουν όλα μεταξύ τους με μικρές διαφορές στην γέμιση , αλλά όλα μαρτυρούν πως πράγματι τίποτα δεν πήγαινε χαμένο από ένα γουρούνι , αν  και τα παραπάνω λουκάνικα είναι φτιαγμένα από συκώτι μοσχαριού  λόγω έλλειψης του χοιρινού συκωτιού που δεν γνωρίζω γιατί δεν υπάρχει στην αγορά. 

Λουκάνικα κανονικά, με συκώτι,  και χοιρινό σε μπαλοτίνα 

Πάντα θαύμαζα τα σπίτια και τις νοικοκυρές  που απ το τίποτα έφτιαχναν πεντανόστιμο φαγητό που σιγά σιγά εξαφανίζεται αφού ανέλαβε η βιομηχανία να τα παράγει μαζικά μα  όχι νόστιμα. 

Τα λουκάνικα από συκώτι θα τα βρείς πότε με ρύζι μέσα στην γέμιση  , πότε με πρόσμιξη πατατάλευρου , ακόμα και αυγών,  πότε σκέτα , ανάλογα με το πόση πρώτη ύλη υπήρχε και με το πόσα στόματα έπρεπε να ταίσει η νοικοκυρά.. 

Βράζονται, τηγανίζονται , γίνονται στον φούρνο και τρώγονται χλιαρά ή κρύα για να αναδεικνύεται η γεύση τους , συνοδεία βραστής πατάτας και λάχανου τουρσί ( το γνωστό Sauerkraut των Γερμανών ) αλλά και σαν άλειμμα στο ψωμί . 

Τα πρωτοδοκίμασα πρόσφατα , όταν έφτιαξα τα δικά μου , και προτίμησα να μην βάλω μέσα κανένα μπαχαρικό εκτός από αλάτι και πιπέρι . Σκέφτηκα πως το μόνο που θα του ταίριαζε ήταν το φασκόμηλο, αλλά δεν είχα. 

Τα έφτιαξα τηγανιτά - που δεν με ενθουσίασαν - τα δοκίμασα σαν άλειμμα που ήταν καταπληκτικό, και τα συνόδευσα με ξινό λάχανο βουτύρου  που τα απογείωσε. 





Το μόνο που δεν μ άρεσε είναι η ονομασία που τους δίνουν οι μεταγλωττισμένες  στα ελληνικά συνταγές:  " Λουκάνικα ύπατος "  !! Έλεος βρε κορίτσια !! 

Και μια που ανακατευτήκαμε με τα γουρούνια φτιάξαμε και ένα αυτοσχέδιο αλλαντικό της πρώτης φωτογραφίας έτσι για να έχουμε να λέμε . Είναι φτιαγμένο με την μέθοδο της μπαλοτίνας και αποτελείται από ήδη μαγειρεμένο χοιρινό , λαρδί και σκόρδο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: