Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Τυρόπιτα στο τηγάνι με πρόχειρο φύλλο νερού ( Yalancı Su Böreği )

 



Το μπουρέκι νερού αναφέρεται στον τρόπο που φτιάχνεται το φύλλο του οποίου το μείγμα μοιάζει κάπως με την ζύμη των μακαρονιών , αλλά όχι ακριβώς . 

Αποτελείται από αλεύρι , αυγά και αλάτι κι αυτό, αλλά μετα η διαδικασία αλλάζει. 
Την ονομασία του την οφείλει στο βράσιμο του φύλλου πρίν στρωθεί στο ταψί. Παρ όλο που ξέρω πως τα γνωρίζετε όλα αυτά, είμαι αναγκασμένη να τα γράψω ( για προσωπικούς λόγους ) 

 Υπάρχει για την ευκολία μας και το γρήγορο μπουρέκι νερού , το Yalancı Su Böreği που πρέπει να ομολογήσω δεν είναι τόσο νόστιμο όσο το πραγματικό. 
Γνωρίζουμε βέβαια πως η λέξη γιαλαντζί κρύβει υποκρισία και εξαπάτηση , με εξαίρεση τους ντολμάδες με αμπελόφυλλα 

 Για την πρόχειρη τυρόπιτα νερού χρειαζόμαστε φύλλο εμπορίου ( για πίττες ) τυριά και 1-2 αυγά. Η διαδικασία ακόμα πιο εύκολη . 
Χτυπάμε το αυγό με λίγο λάδι , και ραντίζουμε μ αυτό το πρώτο φύλλο που το έχουμε απλώσει . 
Σκορπάμε το τριμμένο τυρί και την σπασμένη φέτα σε όλη την επιφάνια και τυλίγουμε σε λεπτό ρολό το οποίο βάζουμε σε τηγάνι ( σε σχήμα σαλίγκαρου ) και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. 



 Γιατί όμως μπουρέκι νερού ? 
 Γιατί ρίχνουμε στο τηγάνι αρκετό νερό να μην σκεπάζει όμως τον σαλίγκαρο , πατάμε την επιφάνεια ελαφρά με τις παλάμες μας το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για πέντε λεπτά 

Μετά τα πέντε λεπτά αδειάζουμε προσεκτικά το νερό απ το τηγάνι - ίσως με την βοήθεια ενός καπακιού- και περιχύνουμε με μισή κούπα λάδι σηκώνοντας προσεκτικά τις άκρες της πίτας ώστε να πάει παντού το λάδι , και βάζουμε το τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά. 

Μόλις ροδοκοκκινίσει από κάτω το γυρίζουμε προσεκτικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο. 





 Παρατηρήσεις 

 Οσες έχετε ένα καλό μαντεμένιο τηγάνι η όλη διαδικασία είναι εύκολη. 
Εγώ αναγκάστηκα να το βάλω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι γιατί το μαντεμένιο μου ήταν μικρό, και δυσκολεύτηκα πάρα πολύ.. μέχρι που στο τέλος το έβαλα για λίγα λεπτά στον φούρνο . 

Δεν ξέρω για σας , αλλά ποτέ δεν με βόλεψαν τα αντικολλητικά τηγάνια .

Υ.Γ. 1
Να μη ξεχάσω να πω , ότι η τυρόπιτα στο τηγάνι με φύλλα Περέκ είναι απείρως καλύτερη και πανεύκολη...για να τα λέμε κι αυτά.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: