Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Ψητές μελιτζάνες κονσέρβα





Οι μελιτζάνες που αγοράζω – κακώς- τον χειμώνα , δεν έχουν ούτε την νοστιμιά ούτε το άρωμα με αυτές του καλοκαιριού και δεν κάνω λόγο και για την τιμή τους . Όμως επειδή ένα απ τα αγαπημένα μου φαγητά είναι το χουγκιάρ μπεγεντί , η μελιτζανοσαλάτα, καθώς και οι μη εξαιρετέοι μελιτζανοκεφτέδες, αναγκάζομαι χειμωνιάτικα και ευτυχώς όχι συχνά να αγοράζω αυτές τις ομοιόμορφες, γυαλιστερές μελιτζάνες θερμοκηπίου με βαριά καρδιά και με αρκετές ενοχές. 

Αυτό το καλοκαίρι αποφάσισα να κάνω πράξη μια σκέψη μου που δεν γνώριζα αν θα πετύχει , αλλά ευτυχώς ανακάλυψα πως η σκέψη μου για άλλους ήταν ήδη πράξη κι έτσι αποφάσισα χωρίς φόβο πια να κάνω τις μελιτζάνες κονσέρβα. 

Δεν θυμάμαι την τιμή τους τον χειμώνα αλλά σήμερα – τέλη Σεπτέμβρη- τις αγόρασα με 0,30 λεπτά το κιλό. 
  Τις έκοψα στα δύο κατά μήκος και τις έψησα στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Αφαίρεσα την ψημένη ψίχα και όπως ήταν μέσα στην λεκανίτσα την ψιλοέκοψα μ ένα μαχαίρι ( για να μην αφήσει κενά αέρος μέσα στο βάζο) χωρίς όμως να την κάνω πολτό. 
  Πρόσθεσα δυο κουταλιές της σούπας αλάτι ( ανάλογα βέβαια με την ποσότητά τους βάζουμε αλάτι όσο θα βάζαμε για να τις φάμε ) και πρόσθεσα και μερικές κουταλιές λάδι , ίσα - ίσα για να λαδωθούν όλες όταν τις ανακατέψω. 
  Τις έβαλα σε αποστειρωμένα βάζα και βυθίζοντας ανάμεσά τους ένα μαχαίρι προσπάθησα να διώξω τον αέρα που σχηματιζόταν που και πού. ( Δεν γεμίζουμε μέχρι πάνω τα βάζα, αφήνουμε ένα δάχτυλο κενό ) 
 Τις σκέπασα με λάδι τις έκλεισα καλά με τα καπάκια και τις έβαλα σε κατσαρόλα σκεπάζοντάς τες με νερό και τυλιγμένες με πετσέτα για να μην σπάσουν και τις έβρασα για 20 λεπτά. Μετά τις άφησα να κρυώσουν αναποδογυρισμένες στον πάγκο και την άλλη μέρα τις αποθήκευσα στο ντουλάπι με τις υπόλοιπες κονσέρβες μου. 

 Σημειώσεις 1)Επειδή δεν τις έχω ξαναφτιάξει θα τις παρακολουθώ κάθε τόσο για κανένα ατύχημα 2)Λάδι έβαλα σπορέλαιο για να μην σκεπάσει το ελαιόλαδο το άρωμα τους. 
3) Τις ψημένες μελιτζάνες τις καθαρίζουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε , γιατί όσο μένουν μαυρίζει η ψίχα τους ( για αισθητικούς λόγους και μόνο** ) εγώ έκανα το λάθος να σηκώσω το τηλέφωνο που χτύπησε εκείνη την ώρα και τις ξέχασα )
4) Δεν γεμίζουμε μέχρι πάνω τα βάζα** 

 (**για να μην πετάξω δυο τρείς κουταλιές ψημένης μελιτζάνας γέμισα μέχρι πάνω τα βάζα , πράγμα που με δυσκόλεψε στην κονσερβοποίησή τους, με αποτέλεσμα να προσέχω κάθε τόσο, όσο κρύωναν να μην βγάλουν λάδια και μετά κάνω διπλό κόπο να τις ξαναβράσω αφαιρώντας υλικό απ το βάζο. **Θα ήταν καλύτερα αν δεν βιαζόμαστε να ψήσουμε ολόκληρες τις μελιτζάνες τρυπώντας τες σε μερικά σημεία ..έτσι μετριάζεται λίγο το πρόβλημα του μαυρίσματος.) 

Την επόμενη εβδομάδα αν προλάβω θα φτιάξω ξανά, αλλά αυτή την φορά βάζοντας μέσα και κόκκινες καυτερές πιπεριές που θα είναι πιο ωραίες για την μελιτζανοσαλάτα . 

 Σε περίληψη οι εργασίες είναι οι παρακάτω : 
Ψήνουμε, τεμαχίζουμε, κονσερβοποιούμε και αποθηκεύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: