Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Πατάτες σε παραλλαγή

 



Το ζυμωτό ψωμί της γιαγιάς μου δεν με ενθουσίαζε καθόλου . Ευτυχώς δεν υπήρχε λόγος να ζυμώνει συχνά παρά μόνο όταν είχε κέφι . 

Αυτό όμως που μ άρεσε όταν άναβε ο φούρνος ήταν τα διάφορα φαγητά  που έψηνε για να μην πάει η θέρμανση χαμένη . Απλά φαγητά , ακόμα και γλυκίσματα προς το τέλος της διαδικασίας του φουρνίσματος του ψωμιού, για να μην αρπάξουν , αφού άλλη θερμοκρασία απαιτούσε το ψωμί και άλλη το ταψί με το φαγητό ή το γλυκό. Μέχρι σήμερα δεν έχω μπορέσει να καταλάβω πως είναι δυνατόν να μετρήσεις  την θερμοκρασία του ξυλόφουρνου με το μάτι , το μυαλό , και το χέρι . Αν μερικές φορές δεν έβρισκε την θερμοκρασία κατάλληλη , έβαζε ένα καπάκι πάνω απ το ταψί και σώριαζε από πάνω αναμμένα κάρβουνα που μέχρι εκείνη τη στιγμή σιγόκαιγαν στα τοιχώματα του φούρνου.

Ένα  απ τα αγαπημένα μου φαγητά ήταν οι πατάτες στον φούρνο , έτσι όπως τις έφτιαχνε εκείνη που πολύ αργότερα έμαθα πως ήταν μια παραλλαγή του " Pomme de terre en gratin dauphinois ". Και μάλιστα η πιο σωστή εκδοχή αφού μέσα δεν υπήρχε τυρί και το gratin προέκυπτε απ την επιφάνεια του ψημένου πια φαγητού. Ούτε κρέμα γάλακτος , ούτε αυγά ( !!!!!!!!!!!!! ) ούτε μπέικον . 

Η παρασκευή τους πανεύκολη και εξαιρετικά γρήγορη . 

Καθάριζε και έκοβε τις πατάτες σε φέτες όπως τις κόβουμε για να τις τηγανίσουμε στον μουσακά και όχι σε λεπτές στο μαντολίνο όπως διαβάζω σε διάφορες συνταγές . 

Τις άπλωνε στο ταψί σε δυο τρείς στρώσεις , τις αλάτιζε και τις σκέπαζε με γάλα , υπολογίζοντας πόσο θα χρειαστεί για να βράσουν μέσα σ αυτό οι πατάτες ανάλογα με τις στρώσεις ώστε να μην καούν . Μετά σκορπούσε από πάνω μπόλικα κομμάτια βούτυρο - τότε Φυτίνη - . Το τελικό αποτέλεσμα είναι να μείνει στο ταψί μια παχύρευστη σάλτσα . 

σε διαδικασία ψησίματος 

Σε ανάμνηση εκείνης  της γεύσης έτσι τις φτιάχνω κι εγώ μόνο που βάζω βιτάμ ή Lurpak και πάντα με γάλα με όλα του τα λιπαρά . Προσφάτως επιχείρησα να βάλω με λιγότερα λιπαρά , αλλά το φαγητό δεν είχε καμιά σχέση μ αυτό που περιγράφω. Τότε το τρώγαμε ως κύριο φαγητό μαζί με το ζεστό ζυμωτό ψωμί , αλλά με τα χρόνια το ενέταξα κι εγώ στα συνοδευτικά . 

Αν καμιά φορά χωράει και δεύτερο ταψί στον φούρνο σας μαζί με το κοτόπουλο τα μπιφτέκια ή την μπριζόλα βάλτε και ένα ταψάκι  μ αυτές τις πατάτες . Είμαι σίγουρη πως δεν θα μετανιώσετε , και θα το ξανακάνετε .



Δεν υπάρχουν σχόλια: