Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Παστουρμάς

 Αυτή την φορά  θα δοκιμάσω να φτιάξω παστουρμά με χοιρινό κρέας που είναι και φτηνότερο.... νομίζω .

Οι φωτογραφίες εδώ είναι  από πριν μερικά χρόνια  όταν τον έφτιαξα - μετά φόβου θεού-  για πρώτη φορά.  Και λέω μετά φόβου , γιατί όταν τελείωσε όλη η διαδικασία και ήταν έτοιμος ο παστουρμάς , φοβήθηκα να δοκιμάσω ούτε εγώ , ούτε κανένας άλλος.

Είδα κι αποείδα , παίρνω παραμάσχαλα το πακέτο με τον παστουρμά και τον πάω στον χασάπη ...δλδ  σε ένα σούπερ μάρκετ κρεάτων που είχε ανοίξει στη γειτονιά μας και λέω στον ιδιοκτήτη  το και το .. και αράδιασα τους φόβους μου για το αν έχει χαλάσει..

Εκείνος άνοιξε το πακέτο , μύρισε τον παστουρμά , τον κοίταξε απ όλες τις μεριές  και μου έριξε ένα βλέμα πονηρό ακριβώς όπως κοιτάει ένας κριτής απ το Μάστερ Σεφ που δεν θυμάμαι το όνομά του. 

Μου λέει  : Καλός φαίνεται αλλά περίμενε να τον δοκιμάσουμε και πήγε προς τον πάγκο με τα μηχανήματα που έκοβαν τα αλλαντικά.  Δεν τον ακολούθησα γιατί είχα παγώσει και από μέσααα μου προσευχόμουν να μην πάθει τίποτα ο άνθρωπος . 

Μέχρι που τον είδα να σηκώνει ψηλά το κομμάτι του παστουρμά και να το δείχνει στα πόστα των πωλητών ( το ΑΓΝΟ ΜΑΡΚΕΤ ήταν ) και να τους λέει : 

- Κοιτάξτε !!  Παστουρμάς !! και λογικά τα παιδιά του είπαν πως κάνει έτσι , και τον ρώτησαν γελώντας αν είδε για πρώτη φορά παστουρμά .. 

- Ναι ! τους απάντησε ...αλλά ποιος τον έφτιαξε  !!!

Δεν λέω τι έγινε παρακάτω και τα εύσημα που πήρα γιατί ντρέπομαι.. 

Η αλήθεια όμως είναι πως όταν γύρισα στο σπίτι δεν δοκίμασα τον παστουρμά . Άφησα να περάσει μια βδομάδα , ξαναπήγα στο ΑΓΝΟ και όταν είδα πως ζούσεε ο φίλος που με βοήθησε , τότε τον δοκίμασα. 


Όμως είναι κούκλος !  Μπράβο μου ρε !!





Το κρέας αλατισμένο και πιεσμένο ( περίπου 1 κιλό και όχι κατάλληλο κομμάτι αφού πρίκειται για δοκιμή )



Πλυμένο και ξαρμυρισμένο 




Και τα υλικά για το τσιμένι 

Υλικά  για τον πολτό επικάλυψης

150 γραμ. τσιμένι

150 γραμ. παπρικα γλυκειά

2 κουταλιές αλεύρι

10 γραμ. πάπρικα καυτερή

5 γραμ. πιπέρι μαύρο

5 γραμ. κύμινο ( δεν έβαλα )

5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες


2 κουταλιές ξύδι ή κονιάκ ( δεν είχα κι εβαλα ουίσκι )

2 - 3 κουταλιές λάδι ή βούτηρο ( βοηθάει να μη σκάσει στον αέρα )

Και νερό όσο σηκώσει ( Παγωμένο απ το ψυγείο...δεν ξέρω γιατί..)


Δεν υπάρχουν σχόλια: