Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

Μαγιονέζα ( απ τις σπιτικές συνταγές που κάποια στιγμή θα χαθούν )
Και είναι φυσικό . 
Η ζωή , μας κάνει να τρέχουμε στην κατεύθυνση που αυτή θέλει και δεν υπάρχει καιρός όχι μόνο να ασχοληθούμε με συνταγές των μανάδων μας αλλά και να τις καταγράψουμε έστω και αν δεν τις φτιάχνουμε .. 

Δεν είναι τίποτα σπουδαία η ανάρτηση απλά την γράφω για να υπάρχει..που ξέρεις καμιά φορά .. Ίσως κάποιος την χρειαστεί. Όπως εγώ , που μερικές φορές άδικα ψάχνω στο διαδίκτυο για τα πιο απλά πράγματα που όμως δεν τα βρίσκω. 

 Τα υλικά ( πιο απλά δεν γίνονται ) 

 Ενας κρόκος αυγού 
Μια κουταλιά του γλυκού μουστάρδα. 
Μια κουταλιά του γλυκού λευκό ξύδι. 
Μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. 
Λίγο λιγότερο από μια κουταλιά του γλυκού αλάτι . 
Φυτικό λάδι ( παίρνει αρκετό) 
και χυμός λεμονιού.
Στον δρόμο διορθώνω την γεύση  προσθέτοντας  λίγο απ τα υλικά ..ή μουστάρδα ή ζάχαρη ..
Αν μας γίνει αλμυρή συνεχίζουμε να χτυπάμε  προσθέτοντας λάδι. Για να μην τρομάξουμε , πρέπει να γνωρίζουμε πως το λάδι  την σφίγγει ενώ το λεμόνι την αραιώνει.. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αρχίζω να τα χτυπάω ή στο χέρι , ή με μίξερ προσθέτοντας κάθε τόσο ελάχιστο λάδι και δυο τρεις σταγόνες λεμόνι.. 
Αν και τα υλικά είναι καθορισμένα , η μαγιονέζα είναι μια συνταγή που χρειάζεται και «μάτι» . 

Λένε πως ο κρόκος πρέπει να είναι πολύ φρέσκος και σε θερμοκρασία δωματίου . 
Γράφω λένε , γιατί αρκετές φορές ακολούθησα την οδηγία και η μαγιονέζα δεν έπηζε με τίποτα και άλλες φορές πάλι με όχι τόσο φρέσκο κρόκο και απ ευθείας απ το ψυγείο μου έδεσε ωραιότατα , και γρήγορα . 
Δεν το έψαξα και σπάνια πια ρωτάω γιατί ..Ακούω ένα εκατομμύριο εξηγήσεις που τις περισσότερες δυστυχώς πρέπει να τις αντικρούσω… κι εγώ βαριέμαι…. 

Με την ίδια μαγιονέζα φτιάχνω και την ρωσική σαλάτα . Η μόνη διαφορά με αυτήν του εμπορίου είναι πως η ρώσικη ύστερα από δυο τρεις μέρες νερουλιάζει ελάχιστα που όμως αν την ανακατέψεις φτιάχνει ..αλλά δεν φτιάχνουμε ρώσική και για μια εβδομάδα .. Αυτά .. 

Και βρε κορίτσια ..έκκληση σας κάνω ..Γράψτε τις συνταγές τις παλιές όσο και αν σας φαίνονται απλές .. Να υπάρχουν στο διαδίκτυο .. 
Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει αν χαθούν ή όχι …. Υ.Γ. Και αν νομίζουμε πως θα τις σώσουμε μεταφέροντας τες στις κόρες μας …ας το ξανασκεφτούμε…

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Βαλσαμικά ξύδια με σιρόπι φρούτων
Το πετιμέζι το γνωρίζουμε όλοι. 
Είναι μούστος από σταφύλια ή από σύκα που τον βράζουμε μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο σιρόπι. Το αποθηκεύουμε και το χρησιμοποιούμε κυρίως σε γλυκά ..

Πετιμέζια όμως μπορούμε να κάνουμε και από άλλα φρούτα .. Ψάχνοντας , βρήκα στην ιστοσελίδα Pontos gr πως οι κάτοικοι της περιοχής φτιάχνουν πετιμέζι εκτός από σταφύλια , πετιμέζια με κυδώνια, αχλάδια, βατόμουρα και πολλά άλλα …..γράφει η ιστοσελίδα: 

 «Το ενδιαφέρον μάλιστα της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής του Πόντου προτιμούν να καταναλώνουν τα διάφορα είδη πετιμεζιού, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, θεωρώντας μάλιστα ότι έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.» 

 Ίσως πουν μερικοί πως είναι χρονοβόρα η διαδικασία για ένα σιρόπι που θα το χρησιμοποιήσουν αραιά και που , και αν τον χρησιμοποιήσουν. Δεν είναι όσο φαίνεται .Αντίθετα είναι παιχνιδάκι . 
Εδώ σας γράφω πως κάνουμε μούστο ή πετιμέζι στην δική μας μικρή κουζίνα. 
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ εκτός από ορισμένα γλυκά που έκανα με το πετιμέζι , όπως μουστοκούλουρα , μουσταλευριά , ή λουκουμάδες και τηγανίτες στις οποίες το έβαζα αντί μελιού, το υπόλοιπο το φύλαγα σαν σιρόπι για τον βήχα … και τέλος .. 

Μέχρι που βλέποντας τώρα τελευταία πως δεν υπάρχει συνταγή μαγειρικής που να μην περιέχει κάποιο μπαλσάμικο με άρωμα φρούτου σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ εύκολο να φτιαχτεί στο σπίτι ανακατεύοντας ξύδι με πετιμέζι . 
Και ω του θαύματος πέτυχε.. προς το παρόν μπαλσάμικο σταφυλιού. 
Τις αναλογίες τις βρίσκουμε μόνοι μας ανάλογα πόσο γλυκό ή πηχτό θέλουμε το τελικό υλικό μας. Εγώ έβαλα ένα μέρος πετιμέζι και λίγο λιγότερο ξύδι .( γιατί το ξύδι μου είναι δυνατό ) 
Το πιάτο που το έβαλα είναι μανιτάρια λεμονάτα με ρύζι .. 
Και ναι ! Έχω μπαλσάμικο σταφυλιού δικής μου παραγωγής .. Ανυπομονώ να ρθεί το καλοκαίρι για να δοκιμάσω και με άλλα φρούτα.. Κυρίως με σύκα .. πετιμέζι που στη Μυτιλήνη το λένε νομίζω βράσμα