Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Cannelés

 



 Φύση κομπλεξικό και απαισιόδοξο άτομο

είχα ήδη σκεφτεί όσο τα κανελέ ( Canelé ) ήταν στον φούρνο ακόμα ,
πως τα λάθη όχι μόνο πληρώνονται , αλλά πρέπει και να ομολογούνται.
Πάλι έξω έπεσα , γιατί αν αναλογιστώ
✔️πως ο φούρνος μου δεν λειτουργεί καλά ,
✔️πως έπρεπε να περάσω το μείγμα από σινουά
✔️την αγωνία μέχρι να βρώ φορμάκια ( μου τα βρήκε ο Τάσος )
✔️την προσβολάρα πωλήτριας του My Market Βύρωνα που όταν ζήτησα λοβό βανίλιας μου είπε " πολύ Πετρετζίκη βλέπεις "
και το κυριότερο
✔️πως τα έφτιαξα για πρώτη φορά ........
ε ! θα πέσει φωτιά να με κάψει αν έχω και παράπονο
Υ.Γ Αν θέλετε την συνταγή , ρωτήστε το Michel Rux γιατί ο Ακης υποθέτω δεν τα ΄φτιάχνει..( χιούμορ ...εννοείται ..)




Καννελέ Υλικά : ½ λίτρο γάλα (ολόκληρο κατά προτίμηση) 2 αυγα 2 κρόκοι αυγών 100 γρ αλεύρι απλό λευκό 200 γρ ζάχαρη άχνη 50 γρ βούτυρο 1 κουταλιά της σούπας ρούμι 1 λοβό βανίλιας Μια πρέζα αλάτι Καλούπια Canelé Μέθοδος : Είναι προτιμότερο τα κανελέ να αναμειγνύονται από την προηγούμενη μέρα γιατί πρέπει να ξεκουραστούν όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και όσο ζεσταίνεται, κόβουμε τον λοβό βανίλιας στη μέση και ξύνουμε το εσωτερικό του, προσθέτουμε στο γάλα, μαζί με το βούτυρο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και κοσκινίζουμε απαλά το αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέστε μια πρέζα αλάτι και μια κουταλιά της σούπας ρούμι στο μείγμα.
Μόλις λιώσει τελείως το βούτυρο, ενσωματώστε το χλιαρό γάλα στο μπολ. Χτυπάμε συνεχώς μέχρι να πάρουμε ένα υγρό μείγμα χωρίς σβόλους, πολύ σαν μείγμα για τηγανίτες. Αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογα με τα καλούπια που χρησιμοποιείτε, ίσως χρειαστεί να λαδώσετε εκ των προτέρων (τα καλούπια σιλικόνης δεν χρειάζονται βούτυρο).
Όταν βγάλετε το μείγμα των κανελέ από το ψυγείο, ανακατέψτε το λίγο πριν το ρίξετε στις φόρμες των κανελέ. μην γεμίζουν μέχρι το χείλος καθώς τείνουν να ανεβαίνουν λίγο. Ψήνουμε στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για 8 λεπτά μόνο και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 βαθμούς Κελσίου για άλλα 40 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο όταν οι κορυφές είναι σκούρες καφέ και τραγανές. Αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν προσπαθήσουμε να τα βγάλουμε από τα φορμάκια τους.

Παρατηρήσεις . Τα έψησα σε πρώτο χρόνο 12 λεπτά και σε δεύτερο 50 λεπτά περίπου λόγω ελαττωματικού φούρνου . Επίσης αντί για ρούμι έβαλα κονιάκ . Αν τα φτιάξετε για πρώτη φορά κρατήστε αυστηρά την υπόδειξη να τα γεμίσετε κατά 1/3 , αλλιώς θα χυθεί το βούτυρο έξω.



Τα διατηρούμε για 5 ημέρες στο ψυγείο.
αλλά  μαλακώνουν και χάνεται η εξωτερική τραγανότητα που τα χαρακτηρίζει . Αυτό μπορούμε να το διορθώσουμε  αν τα βάλουμε στους 220 βαθμούς στον φούρνο για 1-2 λεπτά .

Δεν υπάρχουν σχόλια: