Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Τουρσί κελέκ με ανάμεικτα λαχανικά


Κελέκ στα τούρκικα νομίζω πως λένε τα άγουρα πεπονάκια και καρπουζάκια .
Αυτά δηλαδή που δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν γιατί τα πρόλαβε ο χειμώνας . Μια τέτοια αργοπορημένη πεπονιά που φύτρωσε από μόνη της σε μια γλάστρα , έκανε ένα πεπόνι και μετά μαράθηκε.


10 Οκτωβρίου 



Ένα πεπονάκι όσο ένα πορτοκάλι, που το έκοψα και λυπόμουν να το πετάξω, μέχρι που έμαθα πως το κελέκ γίνεται τουρσί .

1 Δεκεμβρίου 

Και επειδή δεν είχα αρκετά , αφού στις δικές μας λαϊκές αγορές δεν πουλάνε άγουρα παρόμοια φρούτα , παρά μόνο πράσινες ντομάτες , αποφάσισα να κάνω ένα μιξ τουρσιού, ανακατεύοντας ντοματάκια , αγγουράκια , λάχανο , καυτερές πιπεριές , πιπεριές Φλωρίνης και το περιβόητο πεπόνι .

Το οποίο όμως δεν ήταν άγουρο , αλλά μοσχοβόλησε ο τόπος όταν το έκοψα στα δύο. Κράτησα τον σπόρο ( μου είχαν πει πως ήταν παλιά ποικιλία ) και τόλμησα να το βάλω μαζί με τα υπόλοιπα αγνοώντας την  πιο κάτω τούρκικη συνταγή που μιλούσε μόνο για άγουρα πεπόνια ή καρπούζια.



Τα υλικά είναι τα παρακάτω με την γνωστή και αστεία πολλές φορές, μετάφραση της Google θα προσπαθήσω να την «αποκρυπτογραφήσω» έτσι για να υπάρχει. Είπαμε εξ άλλου πως εγώ τις συνταγές τις γράφω για την εγγονή μου ( που ακόμα δεν είναι ούτε στα σκαριά )






Έχουμε και λέμε λοιπόν .
2 κιλά αγγούρια
 1 κιλό ντομάτες,
 1 κιλό άγουρο κελέκ
 1 kg πράσινη πιπεριά
 1 ρεβίθια χούφτα 
 σκόρδο
 ( η μετάφραση λέει και πιπέρι κινηματογραφικό ή πιπέρι τζίν αλλά δεν ξέρω τι εννοεί οπότε θα βάλω καυτερές πιπεριές )
 2 φλιτζάνι ξύδι,
 5 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι
 1 κουταλάκι λεμόνι αλάτι ( Ξινό ή λεμόν τουζού )
 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
 10 ποτήρια βραστό παγωμένο νερό
 Μαϊντανός για να τα σκεπάσουμε , να μην επιπλέουν
Προετοιμασία :
Ας ανοίξουμε  τρύπες με ένα καλαμάκι σε αγγούρια, ντομάτες 
2. Κόψτε τα άκρα της πράσινης πιπεριάς με ένα μαχαίρι.
 3. Αφήνουμε τα ρεβίθια στο κάτω μέρος του βάζου μας.
 4. Ας αρχίσουμε να τοποθετούμε τα λαχανικά μας με μεικτό τρόπο.
 5. Προσθέστε το σκόρδο και το πιπέρι τζιν στην εποχή.
Ας συνεχίσουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσει το βάζο μας.
 6. Προσθέστε ένα ξεχωριστό δοχείο από ξύδι, χοντρό αλάτι, λεμόνι αλάτι, ζάχαρη και βρασμένο κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το αλάτι.
 7. Καλύψτε την κορυφή του βάζου μας με μαϊντανό.
8. Γεμίστε το βάζο με το ξίδι που ετοιμάσαμε.
Στη συνέχεια κλείστε καλά το βάζο.
 9. Αφήστε το νερό να φτάσει παντού περιστρέφοντας το βάζο του μαρουλιού μερικές στροφές.
 10. Ας περιμένουμε περίπου 20-25 ημέρες σε δροσερό μέρος.
Έχουμε αποκτήσει 2 κιλά βάζων τουρσί με αυτά τα μεγέθη .




Έτοιμα τα βαζάκια μου σε μικρότερες δόσεις υλικών, ( και  επειδή  οι τούρκικες συνταγές  δίνουν τις οδηγίες παρασκευής  βάζοντας μπροστά από κάθε φράση  την λέξη " Ας ") 
ας ελπίσω κι εγώ πως τα τουρσιά μου θα πετύχουν .

Δεν υπάρχουν σχόλια: