Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου.
Τον Δεκέμβρη των γιορτών. Και μια που χωρίς ευχές δεν μπορούμε να κάνουμε ας ευχηθούμε για ότι καλύτερο ελπίζει ο καθένας..
Με ένα φλιτζάνι ζεστή σουμάδα με κανέλα
Από ασπρισμένα αμύγδαλα για να είναι λευκές οι μέρες μας στο πείσμα των μαύρων Παρασκευών .
Γλυκιά σουμάδα με ελάχιστο πικραμύγδαλο σαν την γλυκόπικρη ζωή μας .
...και πασπαλισμένη με κανέλα γιατί εμείς και τα πικρά και τα γλυκά , και τον πόνο και την χαρά με κανέλα τα πασπαλίζουμε για να ξορκίζουμε το κακό και να νομίζουμε πως έφυγε χωρίς να βλέπουμε πως οι χαραμάδες που αφήνουμε ανοιχτές δεν θα το εμποδίσουν να ξανάρθει ..
γιατί όλο και κάτι περιμένουμε..κι αν βρει κλειστή την πόρτα τι θα γίνει?
Σουμάδα λοιπόν ..
Το παραδοσιακό μας ζεστό ποτό, το μετέπειτα αναψυκτικό ,
το θιάσιον ή θιάσον των αρχαίων ελλήνων , που παρασκεύαζαν από τα «αθάσια», λεπτόφλουδα αμύγδαλα,
το θασόρροφον των Βυζαντινών ,
το αμυγδαλόγαλα ‘όπως αναφέρει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο βιβλίο του «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» , όταν την επισκέφτηκε το 1841 .
Βέβαια μας αρέσει να δοκιμάζουμε ξενόφερτα γιορτινά φαγητά και ποτά , κι εμένα ακόμα περισσότερο..
Αλλά δεν θα αλλάξω την ζεστή μυρωδάτη σουμάδα με ένα ζεστό ποντς ή ένα παγωμένο χριστουγεννιάτικο εγκ νογκ …. Ετσι… για ένα πείσμα.
Συνταγή για σουμάδα ( Απ το Παλαιοχώρι )
Υλικά:
• 1 κιλό ζάχαρη + μερικές κουταλιές για το κοπάνισμα
• 400 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα
• 4-5 πικραμύγδαλα για άρωμα (ή λίγες σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου ή ανθόνερο)
• 8-10 περίπου φλιτζάνια τσαγιού νερό
Εκτέλεση: 1. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα σε νερό που βράζει και τα βράζουμε επί 2-3΄ λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
2. Έπειτα τα κοπανίζουμε λίγα-λίγα σε πέτρινο γουδί, πασπαλίζοντάς τα με 2-3 κουταλιές ζάχαρη, ή τα αλέθουμε σε μπλέντερ. Πρέπει να γίνουν σαν πολτός.
3. Στη συνέχεια, τα ανακατεύουμε με 4 φλιτζάνια ζεστό νερό και τα περνάμε από ψιλό τουλουπάνι διπλωμένο στα δυο, που το στύβουμε καλά, για να βγει όλος ο γαλακτώδης χυμός. Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα που έμειναν μέσα στο τουλουπάνι με 3 φλυτζάνια νερό ακόμη και το περνάμε ξανά από το τουλουπάνι ή από μια βαμβακερή λευκή πετσέτα. Στύβουμε πάλι, για να βγει ο χυμός, και το προσθέτουμε το υγρό αυτό στο προηγούμενο. Μπορούμε, για καλύτερο αποτέλεσμα, να ρίξουμε τα κοπανισμένα αμύγδαλα στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για τη σουμάδα και να τα βράσουμε 10΄λεπτά, προτού τα σουρώσουμε
4. Βάζουμε όλο το υγρό σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα φλιτζάνια νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15-20΄λεπτά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι και ξαφρίζουμε.
Όταν δούμε ότι το σιρόπι έδεσε τόσο, ώστε να σχηματίζει κόμπους όταν το ρίξουμε μέσα σε πιατάκι με νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά (Δεν πετάμε τα αλεσμένα αμύγδαλα που μένουν. Τα χρησιμοποιούμε για άλλο γλυκό ή τα τρώμε σκέτα ή με κρέμα).
5. Όταν κρυώσει, βάζουμε τη σουμάδα σε στεγνά αποστειρωμένα μπουκάλια και τα κλείνουμε καλά. Αφού ανοιχτεί το μπουκάλι διατηρείται στο ψυγείο.
Πώς σερβίρεται:
Η σουμάδα παλιά ήταν από τα συνηθισμένα ποτά και σερβιριζόταν ζεστή σε γυάλινο κολονάτο ποτήρι, σαν της σαμπάνιας περίπου στο μέγεθος. Αφού ανακινήσουμε το μπουκάλι της σουμάδας, βάζουμε στο ποτήρι 1-2 δάκτυλα σουμάδα (αναλογία 1 μέρος σουμάδα προς 5 μέρη νερού περίπου), το γεμίζουμε με ζεστό νερό (ή παγωμένο το καλοκαίρι) και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε 1-2 σταγόνες ούζο για άρωμα, πασπαλίζουμε με κανέλα και την προσφέρουμε (Κανονίστε την αναλογία σουμάδας – νερού ανάλογα με τα γούστα σας. Αν σας φανεί πολύ γλυκιά, προσθέστε λίγο νερό ακόμα).
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου