Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Ντομάτες ! ( Φυλακίσαμε το λυκοπένιο σε βαζάκια και το προσθέτουμε στο φαγητό..)


     
Κάλλιστα όμως με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να φυλακίσουμε ( όπως θα δείτε παρακάτω ) τα φυτοφάρμακα με τα οποία ραντίζονται οι ντομάτες και να τα φάμε για να μην πάνε και χαμένα , αφού τόσα χρήματα ξοδεύονται για να έχουμε τα λαχανικά στο τραπέζι μας , να ζήσουν οι καλλιεργητές τους αλλά κυρίως να ζήσουν και οι φαρμακοβιομηχανίες… 
 Μαύρο χιούμορ θα μου πεις , αλλά πως αλλιώς να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας .. Και προς θεού..Δεν θέλω να κατηγορήσω π.χ. την Monsanto που ότι κάνει το κάνει για την ευημερία της ανθρωπότητας και ποτέ για το κέρδος. Δεν φτάνει που μας χορταίνει θα την βρίσουμε κι από πάνω ? Εξ άλλου θα ήταν απάνθρωπο να δηλητηριάζει κάποιος ανθρώπους για το κέρδος. Ε δεν είδα και πουθενά στον κόσμο να καταστρέφεται η παραδοσιακή αγροτική παραγωγή του κάθε τόπου και να αντικαθίσταται με κάτι άλλο άγνωστο στους παραγωγούς και ακατάλληλο για το υπάρχον κλίμα .. Αυτά να τα λέμε.. 

 Όχι πως δεν μ απασχολεί αλλά δεν είμαι  ιδιαίτερα προσεκτική στα λαχανικά ..
Εκτός από καλό πλύσιμο , άντε και λίγο ξύδι στο νερό τίποτα άλλο .. τους παραπάνω κινδύνους τους αποθηκεύω, και κλειδώνω και την πόρτα της αποθήκης .. 
Και δυστυχώς , καταχωνιάζω κάτι που αφορά παιδιά.. 
 Γιατί εγώ τι να πάθω στον πρώτο αιώνα της ζωής μου ..Το πολύ - πολύ να μην ζήσω όλον τον δεύτερο.. 

 Η μέρα της ντομάτας για την κουζίνα μας ήρθε κι εφέτος και μας βρήκε με ένα καφάσι ντομάτες - δώρο από κήπο χωρίς φυτοφάρμακα .. Νόμισα πως κρατούσα στα χέρια μου κάτι σπάνιο σε σημείο που λυπόμουν τα κοτσάνια και τις φλούδες τους, που θα τα πετούσα.  Η σάλτσα δεν άργησε να μπει στα βαζάκια και αυτά να αποθηκευτούν για τον χειμώνα.. 
 Με τέλειο κατακόκκινο χρώμα και με χωρίς τίποτα άλλο μέσα . 
Ούτε αλάτια , ούτε ζάχαρες , ούτε λάδι στην επιφάνεια.. 
Το μόνο αρνητικό είναι πως δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγάλες γυάλες αφού μόλις τις  ανοίξεις θα πρέπει να μπουν στο ψυγείο. 
Και το θετικό , πως από ένα βάζο του μισού κιλού π.χ. μπορείς να κάνεις πάρα πολλά φαγητά. 

 Μιας και η μέρα μου ήταν αφιερωμένη στην ντομάτα , δεν θα μπορούσαν βέβαια να απουσιάζουν οι ντοματοκεφτέδες .. (πως τους φτιάχνω εδώ 


Και επειδή όταν μπει κάτι στο μυαλό μου δεν φεύγει με τίποτα σχετικά με το πέταμα των κοτσανιών και των φλούδων , πέταξα μόνο τα κοτσάνια ..
Τις φλούδες τις αποξήρανα και τις έκανα σκόνη .. Εξ ου και ο τίτλος « Φυλακίσαμε το λυκοπένιο» Το άρωμα , το χρώμα και η γεύση θαυμάσια …και χωρίς ίχνος φυτοφάρμακου ..

Όσο για το φόντο  των φωτογραφιών  που φαίνονται οι δικές μου ντοματιές  , δεν επιλέχτηκε καθόλου τυχαία .. Ήταν μια  κίνηση από μέρους μου για να τις εκδικηθώ  και να τις αποδείξω πως μπορώ και χωρίς αυτές .. 
Φυτεμένες απ τον Μάιο.. έριχναν συνέχεια τον ανθό τους και ξαφνικά  φόρτσαραν.. Τώρα ... Μήνα Οκτώβρη .. Σιγά μην προλάβουν να κοκκινίσουν..

Δεν υπάρχουν σχόλια: