Ακριβώς όπως το έφτιαχνε η μάμμη
μου στα απόκρημνα βουνά του τόπου μας όταν
δεν ασχολιόταν με τα πρόβατα και τα κατσίκια.
Το τσάτνεϋ είναι ένας πολτός από φρούτα και λαχανικά ή μόνο από φρούτα ή
μόνο από λαχανικά με προσθήκη μπαχαρικών
, ζάχαρης – αλατιού – ξυδιού και καυτερής πιπεριάς τσίλι..κι αυτές τις τσίλι
πιπεριές η γιαγιά μου τις καλλιεργούσε στις ελληνικές ραχούλες από αρχαιοτάτων χρόνων..
Εγώ |
Μετά τις πήραν οι Μεξικάνοι και από τότε τις
καλλιεργούν .. ( αντάλλαξε τον σπόρο ο παππούς μου μ αυτούς με μια μεξικάνα..
άναψε και κόρωσε η γιαγιά μου η ζηλιάρα ..απ αυτήν πήρα..
Μαζί με τα διάφορα τσάτνεϋ
που έφτιαχνε η οικογένειά μου με ντόπια πάντοτε φρούτα και
λαχανικά όπως μπανάνα , μάγκο, αβοκάντο φραγκόσυκο … τα οποία συνόδευαν τα
κοψίδια , τα αντικριστά , και τα κοντοσούβλια
έφτιαχνε επίσης και ράϊτες
Η ράϊτα είναι ένα «ντίπ» ..- έτσι το έλεγε η γιαγιά μου – απαραίτητο
συνοδευτικό κρέατος και τσάτνεϋ γιατί
αλλιώς θα πάρετε φωτιά..
Η βάση της ράϊτας είναι τις περισσότερες φορές γιαούρτι με διάφορα δροσερά
ψιλοκομμένα λαχανικά.. όπως ντομάτα
με γιαούρτι, αγγούρι με γιαούρτι ..Έχουμε επίσης την ράϊτα με δυόσμο, με κύμινο και κρεμμύδι..
Ράιτα έχουν και οι
Ινδοί όπως ξέρω..αλλά αυτοί το λένε τζα τζί
κι ..
Εμείς σήμερα θα
φτιάξουμε το πατροπαράδοτο τσάτνεϋ με φραγκόσυκο..
Απλό..εύκολο ..γρήγορο..
Καθαρίζετε τα φραγκόσυκα και
τα κόβετε σε μικρά κομμάτια
Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνεται
ένα ποτήρι όχι καλά γεμάτο υγρό από ντομάτα
Όχι χυμό ντομάτας αλλά αυτό που βλέπετε στη φωτό
Μετά προσθέτετε ακριβώς τόση ζάχαρη όσο το υγρό και μερικά,
(μπόλικα
)τσίλι πιπεριές
αλάτι δοκιμάζοντας πόσο
αλμυρό το θέλετε
και τρεις κουταλιές της σούπας ξύδι ..
αυστηρά από σταφύλι ,
αυστηρά κάτω απ τ αυλάκι,
αυστηρά απ την Καλαμάτα …
μη σας πώ και απ τον
Παπαδέα ..γιατί δεν βλέπω να παίρνω φράγκο απ την διαφήμιση.. Τσιφούτηδες τι
περιμένεις..
Όταν πάρουν μερικές βράσεις τα υλικά ρίχνουμε τα φραγκόσυκα και περιμένουμε να δέσει το τσάτνεϋ ξαφρίζοντας το..
Όταν τελείωσα και το
δοκίμασα ξετρελάθηκα ..Αλλά πρέπει να σας πώ
πως εμένα μ αρέσουν τα πολύ καυτερά, που σε συνδυασμό γλυκού αλμυρού και ελάχιστα ξιδάτου με κάνει και πλέω σε
Νιρβάνες
Δεν σας κρύβω πως ευχαρίστως
θα έτρωγα μια κουταλιά κάθε πρωί για να φτιάξει η γεύση μου απ το τσιγάρο.. και
γιατί όχι και το απόγευμα με τον καφέ μου, τώρα που το σκέπτομαι..
Αν τολμάτε φτιάξτε το…
Η συγκεκριμένη συνταγή
βέβαια δεν υπάρχει στο διαδίκτυο γιατί
την έφτιαξα με το μυαλό την φαντασία και
τη γεύση
αν και όπως σας αρέσει να
λέτε δεν υπάρχει παρθενογένεση ..
Σ.Σ. Την επόμενη φορά θα βάλω περισσότερα φραγκόσυκα γιατί μου έγινε λίγο..
8 σχόλια:
Ωραιότατο...
θα επανέλθω (απειλή) :) :) :)!
Z.
Ω ! Δεν σε πήρα είδηση !!
Καθόμουν στο μπαλκόνι!!
Χτύπα δυνατά το κουδούνι την επόμενη φορά !! :) :)
Αυτό ή... "βαριακούμε" επιλεκτικά;
Δεν γλυτώνεις, την επόμενη φορά θα ξεσηκώσω την πολυκατοικία!
Λοιπόν το παραδοσιακό σου τσάτνεϋ μέ ξετρέλανε το θέλω τώρα και όλο!
... "συνδυασμό γλυκού αλμυρού και ελάχιστα ξιδάτου με κάνει και πλέω σε Νιρβάνες"!
Αυτό, αυτό ακριβώς Ελιά μου και επειδή έχω ακόμα φραγκόσυκα μάλλον θα το φτιάξω...
Σε φιλώ πολύ για την όμορφη και νόστιμη ιδέα.
Τύφλα νάχουν τα μάνγκο τσάτνεϋ και λοιπά!
Ζ.
Ζαμπίααααααα!!!
Σκοτώθηκα να σε προλάβω !!
Επειδή η συνταγή ήταν του "θολωμένου" μου μυαλού... και σε πειραματικό στάδιο άσχετα αν μου "έκατσε"
δοκίμαζε συνέχεια όταν θα βάζεις μέσα τα υλικά..
Ξέρεις εσύ...
(y)
Done!
Εχω κρατήσει κι εγώ μερικά φραγκόσυκα αλλά τα φυλάω επειδή η εκτέλεση της συνταγής από εσένα θα βγεί καλύτερη..
Οπότε περιμένω να μου πείς τι πρόσθεσες τι αφαίρεσες για να τη φτιάξω κι εγώ..
Πωπωπω βρε Ελιά τόσα είπαμε, τόσα γράψαμε και είμαι σαν να μου έχουν κάνει λωβοτομή... που μου έχουν κάνει δ.λ.δ.
Ας όψονται... οι αίτιοι.
Ζ.
Δεν ξερω τι εννοείς καθ ότι βρίσκομαι κι εγώ σε μια περίπου ίδια θέση με τη δική σου..
Πιστεύω να μας περάσει.. κι αν όχι, αναρωτιέμαι μήπως θα είναι καλύτερα!
Δημοσίευση σχολίου