Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τσατσιμπέλι





( Ευτυχώς που μένω μόνη μου με τον Κώστα
αλλιώς το τσατσιμπέλι θα ήταν κάζους μπέλι )


Το τσατσιμπέλι δεν το ήξερα
Άκουσα να μιλάνε γι αυτό , και αμέσως μου ήρθε στο μυαλό κάτι που μου έδωσαν  να δoκιμάσω μικρή... για να κάνουν πλάκα ! ( Ε! ναι !!   έχω γευστικά βιώματα πολλά ως μωρό ) :P
Συνάμα απ τα υλικά που είπαν πως περιείχε μου φάνηκε να είχε ενδιαφέρον..
Ζήτησα την συνταγή απ τον φίλο τον xxxxx   και ξεκίνησα..
Όμως αν δεν ξέρεις ένα προϊόν ούτε την υφή του ούτε τη γεύση του είναι δύσκολο να το πετύχεις..
Από υλικά είχα μόνο τις ντομάτες και τις πιπεριές
και από μυρωδικά, το σκόρδο το τσιμένι , το κόκκινο καυτερό πιπέρι..
Μου βγήκε μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας..
Εν τω μεταξύ ..όσο το έφτιαχνα και το δοκίμαζα νόμιζα πως όλο και κατι  ήθελε παραπάνω..
Και το πλάκωνα στο τσιμένι και στο πιπέρι.. σε σημείο να νομίζω πως έχω πάθει ανοσία στα καυτερά απ τα πολλά που τρώω.. ή ότι το τσιμένι και το πιπέρι ήταν ξεθυμασμένα..
Χα χα!
Σήμερα το πρωϊ που το δοκίμασα πετάχτηκαν τα μάτια μου έξω, άρχισαν να τρέχουν, οπότε τουλάχιστον στο καυτερό του δικού μου γούστου είχα πετύχει..
Στα υπόλοιπα δεν ξέρω..

Τσιμένι ή μοσχοσίταρο



Μια απορία όμως έχω επειδή άκουσα ότι είναι μεζές τσίπουρου
Τι κάνουν δηλαδή..
Βάζουν σάλτσα πάνω σε ψωμί και το τρώνε?
Τσίπουρο δεν πίνω... οπότε σκέφτηκα να το βάζω σε πίτσα με σουτζούκι και άλλα αλλαντικά..
Ελπίζω πως οι Πόντιοι θα με συγχωρήσουν για  την ιεροσυλία..
Υ.Γ.
Σήμερα  όλο το σπίτι μυρίζει άρωμα από τσιμένι και σκόρδο..
Ενα σπίτι σκέτο παστουρματζίδικο...



  Οι τολμηροί φίλοι μου επέμεναν να το δοκιμάσουν.


Ηρθαν μαζί με το τσίπουρό τους.. Το σφινάκι το διαφορετικό στην άκρη είναι της ξενέρωτης της παρέας , που πίνει κόκα - κόλα..


8 σχόλια:

peps είπε...

Eida tsipouro kai kaftero mezedaki kai bika!!!!!
Proti fora to akouo alla fainetai poli nostimo!!!

marimar είπε...

Καφτερό τόσο το τρώω και εγώ χα χα χα Αλλά να ξέρεις ότι και το κόκκινο πιππέρι και το τσιμένι τα καταλαβαίνεις όταν έχει κρυώσει το φαγητό και αυτά έχουν αναπτύξει σε όλες τις κατευθύνσεις τα καφτερά .... πλοκάμια τους χα χα
Έχω γεννηθεί στην Αιθιοπία και τον χειμώνα μου έδωσαν αιθιοπικό πιπέρι που λέγεται μπερμπερέ και περιέχει περίπου 40 μπαχαρικά και είναι πολύ καφτερό. Έφτιαξα λοιπόν ένα αιθιοπικό φαγητό και πρόσθετα και εγώ σαν και σένα, γιατί μου φαινόταν ότι δεν ήταν αρκετά καφτερό. Ε, το κατάφερα να μας βγουν και τα δικά μας μάτια!!!
Ο "Κώστας" δομίμασε??? Αν και τα σκυλιά δεν νομίζω να τρώνε τα καφτερά.
Καλό βράδυ!!

Frezia είπε...

Τσιμένι που θα βρούμε παρακαλώ?
Την καληνύχτα μου!

ελίτσα είπε...


Peps..
Νόστιμο και καίει !!
Τσιπουράκι δεν έχουμε αλλά θα φροντίσουμε γι αυτό την επόμενη φορά!!
:)

ελίτσα είπε...

marimar

Να φανταστείς ότι αντί για τσίπς και ξηρούς καρπούς βλέποντας τηλεόραση , προτιμώ τις τηγανιτές μικρές πιπεριές που καίνε βεβαίως..
Μάθε μας κανενα φαγητό της Αιθιοπίας ή πές μου αν έχεις δημοσιεύσει κάτι τέτοιο στο μπλόγκ σου..
Ο Κώστας δεν λέει όχι πουθενα .. αλλά δεν του δίνω τέτοια..
:)

ελίτσα είπε...

Frezia..
Είδες πως για χάρη σου φωτογράφισα
πρωϊ - πρωϊ το τσιμένι έτσι ώστε όταν πας σε καταστημα μπαχαρικών που το πουλάνε να μην μπερδευτείς..
Σε συμβουλεύω όμως να πάρεις τσιμένι σε σκόνη γιατί τα σποράκια είναι τόσο σκληρά που δεν σπάνε με τίποτα!!
Επίσης να το αποθηκεύσεις σε καλά κλειστό κουτί για να μην μυρίσει το ντουλάπι σου και τα υπόλοιπα μπαχαρικά σου

(Αν φυτέψουμε τα σποράκια θα έχουμε ένα ωραιότατο τριφύλλι !! )
:)

zoyzoy είπε...

Ελίτσα μου τελικά την συνταγή δεν μας την έδωσες να μας βγούν και τα δικά μας μάτια έξω.!
Αυτό το τσιμένι το'χε λατρέψει ο άντρας μου στον παστρουμά και κίνησε και μου το βρήκε.
Του'βαλα σ'ενα φαγητό δεν του άρεσε το φαγε με το ζόρι.Του το'βαλα σε δεύτερο γκρίνιαζε στο τρίτο μου το απαγόρευσε τελείως.
Τώρα μου λες τι θα το κάνω??

ελίτσα είπε...

zoyzoy μου τί συνταγή να σου δώσω ??
Αφού πάλι του κεφαλιού μου έκανα?
Αν κοιτάξεις την σύνδεση ( για το ποντιακό τσατσιμπέλι ) που υπάρχει κάτω απ τα υστερόγραφα
και βγάλεις άκρη πές μου κι εμενα..
Πάντως μπορώ να σου πω την συνταγή που εκανα ...που αποκλείεται να είναι η σωστή..
Ζεματισα τις ντομάτες , τις ξεφλούδησα και τις πολτοποίησα
Τις έβαλα σε ένα τουλουπάνι και στραγγίξανε καλά..
Πολτοποίησα και πιπεριές φλωρίνης.
Τα έβαλα όλα σε μια κατσαρόλα συν τα μπαχαρικά και έφτιαξα μια πολύ πηχτή σάλτσα.. ( α! έβαλα και λίγο λάδι γιατί μου φαινόταν νερόβραστη)
Ολα με το μάτι αφού δεν την ήξερα τη συνταγή, ούτε κάν πως την τρώνε..
Μου είπαν πως είναι συνοδευτικό τσίπουρου και ότι βουτάνε μέσα μπουκιές ( φανταζομαι αλλους μεζεδες..)

Τώρα σ αυτά που γνωρίζω..
Το τσιμένι δεν μπαίνει στα φαγητά..Δεν ταιριάζει..
Στο μόνο φαγητό που το βαζω εγώ..και όχι πάντα..ειναι στα πολίτικα σουτζουκάκια.. και στο λαχματζούν..
Μερικές φορές όταν κανω λουκάνικα με μοσχαρίσιο κιμά ( γιατί συνήθως τα κάνω με χοιρινό )βάζω τσιμενι..
Μ αυτό που έχεις μπορεις να κάνεις παστουρμα και να το χρησιμοποιήσεις..
Μόλις ψυχρανει ο καιρός θα φτιαξω κι εγώ παστουρμα και θα στον δείξω..
:)