Λένε ότι οι άνδρες είναι οι καλύτεροι σεφ.. Είναι??
Ήταν .. αφού έκαναν την μαγειρική επάγγελμα όταν η γυναίκα δεν είχε βγει ακόμα στην αγορά εργασίας.. και αν είχε βγει την προτιμούσαν πλύστρα ασπρορουχού και πόρνη..
Σήμερα θα βρεις ισάξιους και άντρες και γυναίκες.. Με έμπνευση με μεράκι με παραξενιές ..
Τα συγχωρώ όλα εκτός τον μιμητισμό για ξένους συναδέλφους τους..
Γιατί.. να μου παρουσιάσεις ένα φαγητό αυθεντικό ασιατικό, μεξικάνικο, το καταλαβαίνω αλλά να μου φτιάξεις και δυστυχώς να το διδάξεις σε νέες νοικοκυρές (αφού η τηλεόραση «διδάσκει» ) ένα παγκοσμιοποιημένο αλαλούμ μπουτάκι κατσικιού το οποίο το γαρνίρεις με γαρίδες στον ατμό και τσάτνυ από κεράσια και του δίνεις κι ένα ελληνοπρεπέστατο όνομα δεν το αντέχω ρε σέφ!
άσε που κολλάς και μια φάβα δίπλα ( καλουπωμένη σε τσέρκι ..δεν το αρνούμαι)
έτσι για την πολυχρωμία…
Τα παραδείγματα πολλά… κρέμα γάλακτος στη χώρα που το γιαούρτι ήταν γνωστό από αρχαιοτάτους χρόνους , κρέμα γάλακτος στους αμανίτες κρέμα γάλακτος στα λαχανικά στις σάλτσες … ωω! Συγνώμη ..στις σώς ήθελα να πω.. τυριά περίεργα που στάζουν βούτυρο (γιατί άλλη νοστιμιά έχει ένα μπρί μαζί με το πεπόνι μας και το απαραίτητο προσούτο) και πώς να το κάνουμε δεν είναι το ίδιο με ένα καλό παλιό πικάντικο λαδοτύρι!!
Κι έτσι μέσα από τη λόξα μερικών ανακαλύψαμε και διάφορα άγνωστα σε μας τους απολίτιστους όπως είναι η ρούκοβα !!!!! έτσι την είδα προχθές στον Γιάννη τον μανάβη ο οποίος δεν ξέρει τι πουλάει… (μια επιχειρησούλα είπε να ανοίξει να βγάζει το ψωμί του) και μάλλον αρούκολα θα ήθελε να πεί)
-Γιάννη ! του λέω θέλω ρόκα…
- Θα σου φέρω αύριο μου λέει πρόθυμα αγνοώντας παντελώς την «ρούκοβα» που καμάρωνε στο πανέρι του.
Γιατί την ρόκα οι νεοέλληνες την ανακαλύψαμε πρόσφατα , και την βάζουμε παντού..
Θυμάμαι στον τόπο μου όταν λέγαμε στον μανάβη δώσε μου μια σαλάτα αυτός μας έδινε ένα όμορφο μάτσο (μήμως να το πώ μπουκέ?) δεμένο με βούρλο που περιείχε ένα μαρούλι τρία φρέσκα κρεμυδάκια άνηθο ρόκα και μπουράτζο..( borago officinalis) ***
Χωρίς αυτά μαρουλοσαλάτα δεν γινόταν και αν κάτι έλειπε απ το μάτσο δεν το αγοράζαμε .
(Κάτι ανάλογο συνέβη και με την πιπερόριζα που την ανακαλύψαμε σε μια νύχτα ως τζίντζερ (αργότερα θα γράψω πώς την χρησιμοποιούσαν οι αγροίκοι έλληνες )
Καθώς και τα γλυκόξινα φαγητά όπως το μοσχάρι με τα κυδώνια και τους γιαλαντζί ντολμάδες μαζί με μια χούφτα άγουρα κορόμηλα ή με αγουρίδα σταφύλι που μαγείρευαν οι γιαγιάδες και άς ήταν φορτωμένες οι λεμονιές στην αυλή τους..)
Στη μαρουλοσαλάτα μερικές φορές πρόσθεταν και άλλα υλικά ανάλογα με το κυρίως φαγητό . Π.χ. κομμάτια παστού κολιού όταν στο τραπέζι υπήρχαν φασόλια ξερά σκέτα ( τον καιρό που το φαγητό αυτό τρωγόταν σαν κύριο και όχι σαν σαλάτα)
Δοκίμασα αντί κολιού να βάλω παστή σαρδέλα καθώς και αντζούγιες ..
Τίποτα απ αυτά τα δυο δεν ταίριαζε όπως ο κολιός..
Εξ ίσου όμορφη ήταν και με βραστά σφιχτά αυγά το Πάσχα με το ψητό αρνί
Όπως γράφω κάτω απ τον τίτλο μπορεί όποιος θέλει να γράψει την δική του ανάλογη συνταγή κάτω από κάθε ανάρτηση η οποία όμως θα είναι σύμφωνη με το πνεύμα του blog. Δλδ αν κάποιος θέλει να δώσει μια συνταγή με αρνί ψητό δεν χρειάζεται να είναι καρυκευμένο με εστραγκόν !!!
(Borage βόραγο μπουράντζα μπουράτζο)
17 σχόλια:
° • ♫ "Happy MMXI !!!...
°º ♫°° ♫♫ Feliz Ano Novo!!!!...
° ·. •*• ♫
Bj♥s
Brasil °º♫
°º
° ·.
Inês !!!!!
Σου έυχομαι χρόνια πολλά και ευτυχισμένα
πάντα μαζί μ εκείνους που αγαπάς..
Φιλιά !
μπραβο ρε μπεμπα σε γουσταρω πες κ αλλα στους νεοπλουτους σκατοβλαχους του καερατα.δεν ξερουν την τυφλα τους στα 30τους ταξιδεψαν πρωτη φορα στο εξωτερικο,κ αν τους ρωτησεις τα ξερουν ολα
απλοποιησαι τον τροπο αποστολης σχολιου τα βαριεμαι αυτες τις μλκς
skepsis4m
Λίγο πολύ με ξέρεις τι χαρακτήρας ειμαι..
Δεν μου ήταν δυνατόν να μην τους σχολιάσω..
Ευχαριστώ για την υποστήριξη.. :))
Θα φτιάξω τα σχόλια αυριο :))
Πράγματι αυτή η μανία με τα "τάχα γκουρμέ", ειδικά σε καιρούς κρίσης έχει καταλήξει μάστιγα!!
Μας έχουνε τρελάνει...θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε...
Καλά τα λές! Επιτέλους και κάποιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ που τρώει σαν άνθρωπος...
IDEA
" Επιτέλους και κάποιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ που τρώει σαν άνθρωπος... "
Όσο μπορώ..όσο ξέρω..και όσο μ αφήνουν..
με τρόμο ανακάλυψα αυτές τις μέρες ότι το αγνό λάδι που μου έστειλαν απ το νησί μου δεν μπορώ να το φάω. 'Αλλαξαν τη γεύση μου τα λάδια του Σούπερ -μάρκετ....
Νά σαι καλά.
Φίλη Ελίτσα, από τότε που ένα φαγητό «ανεβαίνει» σε γευστική εκτίμηση τόσο περισσότερο, όσο πιο ασαφές είναι το περιεχόμενό του, έγινε καθημερινής χρήσης ο όρος Gοurmet. Ο σαβουροφάγος, δεν ξεχωρίζει αν αυτό που έφαγε είναι ψάρι ή κρέας και αν η σώς(!!!) που κάλυπτε τα πάντα ήταν από λαχανικά, σκύβαλα ή πριονίδι. Καμαρώνει όμως ευχαριστημένος επειδή του είπαν πως ό, τι έφαγε ήταν Gοurmet !!!
ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΤΟ ΓΟΥΣΤΟ, Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ.
Αυτή που προκύπτει αφ’ ενός από την χρήση υλικών που «δένουν» μεταξύ τους και αφ’ ετέρου από την ποσότητα ενός εκάστου, ώστε όλα να «διακρίνονται» αδιόρατα χωρίς κανένα να καλύπτει το άλλο και κυρίως χωρίς να κρύβεται το κύριο «σώμα».
Αυτό, όσες αντιρρήσεις και αν προβάλει οποιοσδήποτε περισπούδαστος «σεφ», είναι το Α και το Ω της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και κατ’ επέκταση της Μεσογειακής διατροφής. Τα υπόλοιπα είναι φιλολογία που προσπαθεί να καλύψει πίσω από βαρύγδουπες ονομασίες, την χρήση μιάς πληθώρας «άσχετων» μεταξύ τους υλικών, για απροσδιόριστα μαγειρικά παρασκευάσματα.
Όπως οι αντίστοιχοι εντυπωσιακοί τίτλοι, των σύγχρονων «στελεχών» επιχειρήσεων, καλύπτουν ένα καλά κρυμμένο τίποτα.
ΑΝΤΩΝΗ
" Αυτή που προκύπτει αφ’ ενός από την χρήση υλικών που «δένουν» μεταξύ τους και αφ’ ετέρου από την ποσότητα ενός εκάστου, ώστε όλα να «διακρίνονται» αδιόρατα χωρίς κανένα να καλύπτει το άλλο και κυρίως χωρίς να κρύβεται το κύριο «σώμα». "
Αν ήθελα να αρχίζω πάλι να σε πειράζω ( αφού μ΄αρέσει λέμε!!) η απάντησή μου θα ήταν : Ο σοφός ξαναχτύπησε!!
Αν ήθελα πάλι να βγάλω τον κακό μου εαυτό και με αφορμή το σχόλιο σου θα σκεπτόμουν: Ρε! λές να βγάλω στη φόρα όλα όσα γινόταν στα μαγαζιά που δούλεψα??
Ομως σου κάνω υπόκληση για το γούστο σου( πώς με διάλεξες για φίλη άλλωστε χε!χε!) και τις γνώσεις σου που θα ήθελα να τις έχω ! (δεν το πιστευω πως ομολόγησα κάτι τέτοιο!)
Όσο για τα άλλα σε σχέση με τις αποκαλύψεις ας τα αφήσω γιατί και μόνο που τα θυμάμαι με πιάνει το στομάχι μου..
Η μόνη μου παρηγοριά είναι πως σε ένα απ αυτά τα μαγαζιά πάει και τρώει σχεδόν όλη η βουλή!!
Μαζί με αυτούς από την Βουλή είναι και ο κ. αντιπρόεδρος? Εν τω μεταξύ αυτό είναι παρηγοριά ή εκδίκηση, όλως δικαίως βεβαίως-βεβαίως ?
Και τα δύο..
Τώρα αν κοντά στη βουλή παίρνει κι άλλους η μπάλα δεν φταιω εγώ.. Γκουρμέ δεν θέλουν??
Ας Τα φάνε :)))
Ήρθα κι εγώ να συμφωνήσω πως η μαγειρική ψευτοκουλτούρα που κυκλοφορεί ελεύθερη και κατά συρροή είναι για τα μπάζα και ΔΕΝ την αντέχω άλλο! Αναμένω με αγωνία τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου Ελίτσα μου αλλά σε προειδοποιώ: Μην περιμένεις να σε συγκινήσουν το ίδιο όπως τότε οι παλιές συνταγές.....γιατί όπως καλύτερα ξέρεις οι πρώτες ύλες είναι η βάση κάθε επιτυχημένου μαγειροτσουκαλίσματος που σήμερα πια.... τείνουν κι αυτές να είναι για τα μπάζα....!
Πολλά φιλιά και θάθελα πολύ να μου επιτρέψεις να έχω ενεργό ρόλο στο "ξεκαθάρισμα" με συνταγές παραδοσιακές που ούτε η μαμάκα μου δεν φτιάχνει πια!
LEON
Εάν ΔΕΝ έχεις ενεργό ρόλο πακετάρω το μπλόγκ και σου το στέλνω με κούριερ
και με αντικαταβολή μάλιστα..
Τα υλικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.. που όσο καλή διάθεση και να έχεις
πάλι χόρτο φαγητό θα βγάλεις..
Δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο και σε τέτοια έκταση με τα γλυκά πρώτον γιατί
ξέρεις ότι δεν μ αρέσουν και δεύτερον στο μοναδικό γλυκό που αρέσει ( Τούρτα σοκολάτα )
..εκεί γίνουμε ένα γουρούνι μιμούμενη τους πελάτες γκουρμέ μαγαζιών που και σκ… να τους δώσεις θα τα φάνε.. (όπως άκουσα να λέει ένας μεγααααάλος αναλυτής της ανθρώπινης συμπεριφοράς)
Φιλιά και περιμένω !!
Ελίτσα, για να μην είσαι μόνη σου «κακιά»(!!!), επανέρχομαι με δύο ορισμούς που δεν έδωσα χθές, για να μην είναι μεγάλο το σχόλιο.
Αρώματα: Άχρωμα ή έγχρωμα υγρά, που πωλούνται συσκευασμένα σε φιαλίδια. Η παραγωγή τους αναπτύχθηκε κατά κόρον στην αυτοκρατορική Γαλλία ως αναπόσπαστο τμήμα των ενδυμασιών, προκειμένου να καλύπτουν τις «οσμές» που ανάδιναν τα άπλυτα σώματα της «καλής»(???) κοινωνίας. Όσο πιο «βαρύ» το άρωμα, τόσο πιο βρώμικο το σώμα.
Σάλτσες: Εφευρέθηκαν για να προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση σε κάποια φαγητά και κάθε «κουζίνα» (γεωγραφικά), ανέπτυξε την δική της τεχνική. Εφαρμόζεται πλέον κατά την φαντασία (αρρωστημένη συνήθως) των περιώνυμων «σέφ», με ένα «σύμπλεγμα» άνοστων και αταίριαστων μεταξύ τους υλικών, που παριστάνουν εδέσματα «υψηλής μαγειρικής τέχνης». Όσο λιγότερη συνάφεια στα υλικά και όσο πιο άγευστο το κυρίως «σώμα», τόσο πιο πολυάριθμο το «σύμπλεγμα».
Στο τέλος δεν γίνεται αντιληπτό τι περιέχει το πιάτο.
Συνειδητή παραπλάνηση γεύσης και όσφρησης, όπως και με τα αρώματα !!!
ΑΝΤΩΝΗ
Λίγα είναι αυτά που μου κάνουν τη ζωή κάπως υποφερτή..
Ανάμεσα σ αυτά είναι η γεύση και η φαντασία.. που αρχίζω όμως να τα «χάνω» και τα δυό σιγά- σιγά..
Θα μου πεις : την γεύση ..το καταλαβαίνω..σου τα είπα εγώ με τις σάλτσες, τα είπε και ο ΛΕΩΝ παραπάνω με τα υλικά .. τη φαντασία πώς ????
Με κακές παρέες Αντώνη μου θα σου απαντήσω!
Διότι , μετά την ανάλυσή σου πως θα σκέπτομαι και θα φαντάζομαι πια τον Ναπολέοντα , την Ιωσηφίνα και τα άλλα παιδιά???
Αλλά κυρίως την Ντεζιρέ η οποία είναι η ηρωίδα μου!!!!!
Αφού έφερες τον Ναπολέοντα για παράδειγμα, μάθε για να μη στενοχωριέσαι ότι:
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες (σεξολογία κ.λ.π.), η μυρωδιά από σχετικά άπλυτο σώμα, ερεθίζει σεξουαλικά ! Στην ίδια μελέτη σαν απόδειξη αναφερόταν ο Μ. Ναπολέων, ο οποίος σε αλληλογραφία με την Ιωσηφίνα έγραφε: «Έρχομαι σε τρείς ημέρες, μη πλυθείς» !!!
Ελπίζω ότι δεν σε πέτυχα στο φαγητό !!!
Χαχαχαχαχα!!
Ενδιαφέρον !!!!!
Ναι ! δίνε ιδέες τώρα εσύ !!!
Να μην μπορούμε να μπούμε σε λεωφορείο..
:)))
Δημοσίευση σχολίου