Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Τουρσί αγγουράκια

 



Έζησα σε ένα σπίτι  που πάντα υπήρχαν συνοδευτικά για το τραπέζι , όπως τουρσιά και ελιές που έφτιαχνε η γιαγιά μου και που ήταν δύσκολο μερικά απ αυτά να τα βρείς στο εμπόριο , λόγω της μοναδικότητά τους εκείνη την εποχή . Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος , αλλά ποτέ δεν είχα δεί ακόμα και στα μεγάλα μπακάλικα και λέω μεγάλα γιατί ήταν κάτι σαν πρόδρομοι των σημερινών  delicatessen να πουλάνε π.χ. τουρσί κρίτταμο ή καυκαλήθρα που φτιάχναμε εμείς . 

Και λέω "εμείς"  αστειευόμενη βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα , αφού ποτέ  δεν έβαζα το χεράκι μου να βοηθήσω στην κουζίνα που δεν με ενδιέφερε κιόλας .

- Να δώ τί σπίτι θα ανοίξεις εσύ  μου έλεγε η γιαγιά μου ...που δεν ξέρεις που πάνε τα τέσσερα ..

Παρ όλα αυτά , όπως αποδείχτηκε αργότερα το μυαλό μου αποθήκευε τις εικόνες που έβλεπα χωρίς να τις δίνω τότε σημασία . Και όχι μόνο αυτό , αλλά μεγαλώνοντας μπόρεσα να αξιοποιήσω αυτό που είχα αποτυπώσει ή προχωρώντας το παραπέρα ή ψάχνοντας τι υπήρχε στην βιβλιογραφία γι αυτό.

 

Τα αγγουράκια τουρσί τα αγοράζαμε πάντα έτοιμα . Όπως και τις μικρές πιπεριές .

Δεν έμοιαζαν μ αυτά που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ τα οποία δεν τα πλησιάζω λόγω ενός μπαχαρικού που βάζουνε μέσα ..νομίζω σπόρους άνηθου ή μάραθου .Ταυτόχρονα είναι το αγαπημένο μου τουρσί και έτσι έψαξα να βρώ πως γίνεται . Διάβασα τόσο πολλές συνταγές που στο τέλος δεν θυμόμουν τίποτα , οπότε αυτοσχεδίασα , το πέτυχα και το καθιέρωσα .

Αγοράζω τα αγγουράκια και όπως είναι στεγνά τα βάζω σε μια λεκάνη και τους ρίχνω αλάτι.

Τα αφήνω 7-8 ώρες και μετά τα ξεπλένω καλά κόβοντας τα κοτσανάκια τους .

Τα στριμώχνω σφιχτά σε αποστειρωμένα βάζα βάζοντας στην βάση τους μερικά φύλλα χρένου και μια μια δυο καυτερές πιπερίτσες  καθώς και μια σκελίδα σκόρδου.

Βράζω νερό και γεμίζω μέχρι πάνω τα βάζα με τα αγγουράκια το αφήνω 5-10 λεπτά  το αδειάζω και το ξαναβράζω . Κάνω άλλες δυό φορές τις ίδιες κινήσεις , σύνολο δλδ τρία ζεματίσματα .

Όταν τελειώσω φτιάχνω ένα μίγμα με νερό , αλάτι , ζάχαρη και ξύδι λευκό ,καθώς και σιναπόσπορους και ολόκληρα πιπέρια ,  το βράζω και το ρίχνω στα βάζα αφήνοντας λίγο κενό πάνω πριν τα κλείσω σφιχτά . Τα αναποδογυρίζω τα αφήνω να κρυώσουν και τα αποθηκεύω  σε σκοτεινό και δροσερό μέρος .

 Σ.Σ. ( Τα υλικά της σαλαμούρας αφορούν την γεύση του καθενός μας .)