Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Απ την παλαμίδα ως την λακέρδα τρία βήματα δρόμος



Βήμα πρώτο 
 Αγοράζετε μια παλαμίδα .
Βήμα δεύτερο 
Ψάχνετε στο διαδίκτυο ρωτάτε τους γνωστούς σας , παίρνετε στο νησί σας τηλέφωνο για συνταγή λακέρδας. 
Βήμα τρίτο 
Ζαλισμένη και μπερδεμένη απ όσα διαβάσατε τα παρατάτε όλα και παστώνετε το ψάρι όπως το πάστωναν οι παλιοί ψαράδες . 
 Εκτός των τριών βημάτων που σας περιέγραψα θα πρέπει να γνωρίζετε και μερικά μικροπράγματα για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.. Στην λαϊκή ή στην ψαραγορά που θα αγοράσουμε την παλαμίδα δεν ρωτάμε ποτέ αν ξέρουν να μας το φιλετάρουν..Απαγορεύεται διά ροπάλου. 
Πρώτον γιατί ξέρουν ,  δεύτερον γιατί το θεωρούν προσβολή και τρίτον και κυριότερο δεν ξέρουν .Παραλίγο να χάσω όλο το ψάρι 

Η καλύτερη δουλειά είναι να μάθουμε να φιλετάρουμε εμείς τα ψάρια μας φτάνει να έχουμε δυο καλά μαχαίρια γι αυτή τη δουλειά ( σπόντα για το τι δώρο θέλω στα γενέθλια μου φέτος) 
Μην το φοβόσαστε το φιλετάρισμα και μην ακούτε στην τηλεόραση τα βαρύγδουπα : 
- Τώρα φτάσαμε στο δυσκολότερο μέρος της όλης διαδικασίας..Στο φιλετάρισμα !! 
 Μπούρδες! Δεν ξέρω τι είδους κόμπλεξ είναι αυτό να τα παρουσιάζουν όλα δύσκολα .. 
Αν έχεις φρέσκο ψάρι και καλό μαχαίρι είναι παιχνιδάκι. (Τα καλά μαχαίρια είναι βέβαια λίγο ακριβούτσικα …αλλά μια φορά τον χρόνο έχεις κανείς τα γενέθλιά του )


Το ψάρι  έπρεπε να ανοίξει στα δύο και να αφαιρεθεί το κεντρικό κόκαλο. Αντί αυτού , άνοιξε στα δύο , κόπηκε στα τέσσερα και δεν αφαιρέθηκε το κόκαλο με αποτέλεσμα  να το πάω πίσω  , μην έχοντας κοφτερό και λεπτό μαχαίρι .

Δεν φτάνει  που τους άλλαξε τα φώτα  ..Τα κατέστρεψε!  Και έτσι εκτός απ τα νεύρα μου, είχα και αρκετή φύρα μέχρι να τα φέρω σε ένα υποφερτό σημείο..

Θα τα αλατίσω πρόχειρα και απ τις δυο πλευρές  με ημίχονδρο αλάτι  θα τα βάλω σε ένα σκεύος  με τρύπες  ώστε να φεύγουν τα υγρά και θα τα αφήσω στο ψυγείο για  24 ώρες.


η φύρα που λέγαμε που θα μπορούσε να είναι λιγότερη  Δεν την πετάμε  .. θα φτιάξουμε έναν όμορφο μεζέ.. Αλάτισμα, μερικές ώρες στο ψυγείο  και έτοιμο ..ξεπλένω , και προσθέτω λάδι  και λεμόνι..

Όταν περάσουν οι 24 ώρες  , ξεπλένουμε  τα κομμάτια του ψαριού και τα βάζουμε  για 12 ώρες  σε μια απαλή άλμη  που την φτιάχνουμε  με ένα λίτρο νερό και μια κουταλιά της σούπας αλάτι ..πάντα στο ψυγείο . Μετά  την  στραγγίζουμε την στεγνώνουμε  με χαρτί κουζίνας  και την βάζουμε σε  σπορέλαιο.     ( Αν η ποσότητα που έχουμε φτιάξει  είναι  μεγαλύτερη  βάζουμε πιο πολύ  αλάτι στην άλμη  για να διατηρηθεί  περισσότερο  χρόνο  η λακέρδα ) 


Και μετά απ όλα αυτά ,
- η λακέρδα μου θα γίνει φανταστική ! 
- Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε  ! 
-Σαν αυτήν δεν θα έχετε ξαναφάει ! 
Θα μπορούσα να ξεφώνιζα καμαρώνοντας σαν γύφτικο σκεπάρνι …αν ήμουν τηλεπερσόνα μαγείρισσα ή ψώνιο του διαδικτύου. 

Όμως όχι ! καταπληκτικές λακέρδες φτιάχνουν πολλοί . Οι Τούρκοι μάλιστα έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο να σου πουλούν ψάρι για λακέρδα   
Παλαμούτ την λένε την παλαμίδα , 
palamut torik salamura την λακέρδα . 
Και χαίρεσαι να τους βλέπεις .. 
Στο άψε σβήσε ο Τούρκος ψαράς σου ετοιμάζει την παλαμίδα , την αλατίζει της βάζει μυρωδικά ,  
 -βάγια κυρίως -  την τυλίγει σε μια εφημερίδα ή χασαπόχαρτο και στην δίνει να την βάλεις στο ψυγείο σου όπως είναι, λέγοντάς σου και δυό συμβουλές πως θα συνεχίσεις μέχρι να είναι έτοιμη για το πιάτο σου.. 

Σ.Σ Η πάνω φωτό της λακέρδας στο πιάτο είναι περσινή..Αυτή που έφτιαξα σήμερα θα είναι έτοιμη μεθαύριο ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: