Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Αμυγδαλωτά ή "γεμάτα" ...





και κατά τον γυιό μου  "μωρά"

Δεν ξέρω γιατί ο γυιός μου τα έλεγε  έτσι όταν ήταν μικρός..
Υποψιάζομαι πως επειδή τα γνώρισε στη Μυτιλήνη και συγχρόνως άκουγε συχνά
τη λέξη : Μωρό, μουρέλλι 'μ ...και τι κάνει το μωρό ..και έχε το νού σου το μωρό ..
σου λέει ας πω κι εγώ κάτι στην ντοπιολαλιά τους..Κι ετσι μέχρι τώρα  για να του δώσω να καταλάβει τι γλυκό θα του φτιάξω στα γενέθλιά του του λέω: Μωρά..


Πάμε λοιπόν  να φτιάξουμε τα "μωρά"

Στη Μυτιλήνη, μαζί με τον μπακλαβά ήταν και εξακολουθούν να είναι το παραδοσιακό νυφιάτικο γλυκό και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τελετουργικού, δεν λείπουν λοιπόν από κανένα  γαμήλιο κέρασμα.  Η γλυκιά γεύση και το λευκό τους χρώμα, συμβολίζει την γλυκιά αρχή αλλά και φωτεινή συνέχεια στη ζωή ενός καινούργιου ζευγαριού και προοιωνίζει ευτυχία και γλυκύ βίο.

Τα γεμάτα ήταν και εξακολουθούν να είναι τα γλυκά των αρραβώνων, που προσφέρονται από τη νύφη στην πεθερά για να κεραστούν οι καλεσμένοι, γι' αυτό λέγονται και «προσπέσματα».  Πολλοί τα θεωρούν ως τα καλύτερα αμυγδαλωτά της χώρας.

Πλάθονται με τα χέρια, σε φόρμες που έχουν έρθει από τα αρχαία χρόνια και θυμίζουν άκανθες από κιονόκρανα και περίεργα φυτά, η απλοΪκότερη εμφάνισή τους είναι αυτή σε σχήμα πολύ μικρού αχλαδιού.



Κατ' εξαίρεση, το γλύκισμα αυτό του γάμου, πήγαινε σαν πεσκέσι σε επετείους, βαφτίσια , γιορτές και φιλοδωρήματα, σε ανθρώπους που οι Μυτιληνιοί θεωρούσαν ότι είχαν μεγάλη υποχρέωση.

υπάρχουν δύο τρόποι παρασκευής αμυγδαλωτών
Εδώ έφτιαξα αυτόν που δεν χρειάζεται φούρνο , αφού ο δικός μου έχει χαλάσει..

Υλικά: 4 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομένα (περίπου 1 κιλό) αν υπάρχουν βάζουμε και μερικά πικραμύγδαλα φανταστείτε όχι περισσότερα από 10 (αν δεν υπάρχουν προσθέστε λίγες σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο), 3 κούπες ζάχαρη άχνη, ανθόνερο,  άχνη ζάχαρη.

Αμύγδαλο, άχνη, ανθόνερο, εσάνς πικραμυγδάλου
Με όλα τα υλικά κάνουμε μια σφιχτή ζύμη
Προσέξτε  αν βάλετε εσάνς πικραμύγδαλο μη βάλετε πολύ..είναι δηλητήριο :P :P
Εγώ σε 1/2 κιλό αμύγδαλο έβαλα 5 σταγόνες
Ανθόνερο θα βάλετε όσο χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη σφιχτή ώστε να πλάθεται..

ΣΣ. Η συνταγή και η περιγραφή είναι απ την σελίδα aegeanshop.gr
 γιατί βαριόμουνα να γράφω ..

4 σχόλια:

Kitchen Stories είπε...

Χρόνια του Πολλά!
Να το χαίρεσαι Ελίτσα μου, να τον καμαρώνεις πάντα γελαστό και επιτυχημένο!

Τι μού θύμισες με αυτά τα εξαιρετικά αμυγδαλωτά!
Απίστευτα νόστιμα και μοναδικά!

Σας φιλώ και τους δυο.

* Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για την προβολή!
Z.

ελίτσα είπε...

Ζ. μου!!
Χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σου..
Μακάρι , για όλα τα παιδιά!!
Αντεύχομαι , για όσους αγαπάς..
Πολλά φιλιά!!

* Τα καλά πρέπει να προβάλλονται!!
Περιμένω να βάλω και το δεύτερο κάτω απ το πρώτο!!

**Κάτι μου γράφεις απ την άλλη για την φόρμα πανετόνε..Τό είδα στις ειδοποιήσεις, αλλά δεν μου ανοίγει σήμερα το ίνμποξ για να δώ όλο το μνμ..( τα συνηθισμένα κόλπα του f/b που περνάνε σε μερικές ώρες)
Σ ευχαριστώ!!

zoyzoy είπε...

Πολύ όμορφα είναι αν δεν κάνω λάθος σαν αυτά που φτιάχνουν στην Υδρα σαν αχλαδάκια αλλά μου φαίνεται ότι τα ψήνουν εκείνοι!

Υπέροχα είναι να χαίρεσαι τον γιό σου και σύντομα να του τα φτιάξεις και στις χαρές του!

Τα θαλασσινά μου φιλιά!!

ελίτσα είπε...

Ζουζούκα μου
Σ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!
Κι εσύ ότι επιθυμείς για τον
(την?) δικό σου ..ή κάνω λάθος ??

Τα αμυγδαλωτά τα φτιάχνουν σχεδόν σε όλα τα νησιά...
στον φούρνο , στην κατσαρόλα , και όπως τα δικά μου, ωμά.. Του φούρνου δεν τα εχω δοκιμάσει..
Θα πρέπει να είναι ωραία..
Φιλιά κι από μένα!!