Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Εργολάβοι...καμιά σχέση με τους Μπόμπολες...







Οι εργολάβοι ήταν το γλυκό που ως παιδί το έτρωγα μόνο σε βαφτίσεις..Και σε ζαχαροπλαστείο  ..όταν με ρωτούσαν τι να με κεράσουν..
Δεν ήταν ένα γλυκό που το φτιάχνανε οι δικοί μου στο σπίτι τους και δεν γνωρίζω τον λόγο..
Πάντα σου μένουν  τα απωθημένα  ..Όπως το απωθημένο του βάζου με το γλυκό του κουταλιού διπλοκλειδωμένο στην δεσπέντσα..
Τα όνειρα  είναι όνειρα… εύχεσαι να πραγματοποιηθούν..Μπορεί να είναι ένα ποδήλατο πχ..
Το γλυκό όμως το βλέπεις…ξέρεις πως υπάρχει..Κάπου εκεί ψηλά στο ντουλάπι..και δεν σ αφήνουν να το γευθείς..
Σήμερα λοιπόν τους έφτιαξα τους εργολάβους .. Παρ όλο που ακολούθησα πιστά την συνταγή  της Σοφίας Σκούρα  δεν ήταν οι εργολάβοι των παιδικών μου χρόνων..Πολλά δεν είναι όπως τα θυμόμουν ως παιδί..
Τι κέρδισαν λοιπόν οι μεγάλοι  που μου στέρησαν ό,τι μου στέρησαν??
Τα υλικά απλά
6 φλιτζάνια  ψιλοτριμμένα αμύγδαλα
3 φλιτζάνια ζάχαρη ( εγώ έβαλα άχνη ..κακώς..)
3 ασπράδια αυγών  που τα βάζουμε ένα – ένα  μην μας γίνει αραιό το μείγμα ..
Πρόσθεσα μερικές σταγόνες εσάνς πικραμυγδάλου ( εκτός συνταγής )
Και αμύγδαλο φιλέ που θα τυλίξουμε τα γλυκά μόλις τα πλάσουμε..

έκανα την μισή δόση εννοείται..



Ψήνουμε σε σιγανό φούρνο  20 λεπτά.





Παρατηρήσεις
Ήθελαν περισσότερη ζάχαρη  ή ίσως όχι άχνη..
Λιγότερο ψήσιμο και μάλλον πιο ζεστό φούρνο..
Φλασιές:
Αν την ζάχαρη  την έκανα ένα μέτριο σιρόπι και ζύμωνα το μείγμα μ αυτό  βάζοντας λιγότερα ασπράδια??
Δεν ξέρω…
Θα δείξει η επόμενη φορά..


Ωδή στις συμπεριφορές - Πειράματα και δοκιμές







Πειραματίζομαι σχεδόν πάντα και στα πάντα..
- Και με  τους ανθρώπους ακόμα ? με ρώτησε η Ιόλη περνώντας απ την γειτονιά μου  με το πειρατικό της ταξί..
-  Με τις συμπεριφορές τους?…Ναι.. ομολογώ πως δεν μου είναι αδιάφοροι…Μελετώντας τους άλλους μαθαίνεις τον χαρακτήρα σου..
Ανακαλύπτεις  δικές σου πτυχές  που δεν τις είχες φανταστεί..
- Πάντα τα πειράματά σου  είχαν επιτυχία? 
- Στην μαγειρική..όχι…Χρειάστηκαν δοκιμές ξανά  και ξανά , έξοδα  για τα υλικά , αναθεώρηση , απόρριψη, και φόρτωμα  στον σκουπιδοτενεκέ..αλλά  το τελικό αποτέλεσμα  με αντάμειβε ..είναι ευτυχία να ανακαλύπτεις αν όχι το τέλειο , γλυκό ή φαγητό  , τουλάχιστον αυτό που πλησιάζει τις μνήμες σου..
Στους ανθρώπους ναι είχα επιτυχία… Σπάνιες φορές  έπεσα έξω..παρ όλα αυτά  δεν ήθελα  να τους κατατάξω κάπου  με την πρώτη..
Χρειάστηκαν δοκιμές ξανά  και ξανά , «έξοδα  για τα υλικά» , αναθεώρηση απόρριψη, και φόρτωμα ..δικό μου.. για όσες φορές αγνόησα το ένστικτο την πρώτη σκέψη και το εσωτερικό καμπανάκι που υπάρχει σε όλους μας..
Το τελικό αποτέλεσμα  μ αυτούς ήταν ότι κι αυτοί πλησίαζαν τις μνήμες μου και θα έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη που δεν έπεσα έξω , αλλά ένας άνθρωπος που δεν δίνει την ψυχή του στον συνάνθρωπό του..που εχει  αμφιβολίες γι αυτόν, που τον ψάχνει. Τον ερευνά ..δεν είναι ευτυχισμένος….ποτέ… Μόνος είναι..




Η βασική συνταγή στα παραπάνω τουρσιά ανα βαζάκι του μισού κιλού
Είναι τα λαχανικά  και το υγρό που θα τα σκεπάσετε..

Για το υγρό  χρειάστηκα
* 2 κούπες νερό
* Μια κουταλιά αλάτι
* ½ κούπα ζάχαρη
* ½  κούπα καλό λευκό ξύδι..
****** ( Από κει και πέρα παίζουμε  με τα υλικά..αφαιρούμε ή προσθέτουμε σύμφωνα με την δική μας γεύση..)

Σε ορισμένα  λαχανικά ή φρούτα  διαφέρουν τα μπαχαρικά..
Π.χ. Στο κυδώνι  και στα κρεμμυδάκια έβαλα εκτός απ το πιπέρι  και λίγο μπαχάρι ..
Το μπρόκολο το ζεμάτισα ελάχιστα  και αμέσως το έβαλα σε μια λεκάνη με νερό και παγάκια ..
Το κυδώνι  το άφησα και πήρε βράση  μέχρι να τρυπιέται με μια οδοντογλυφίδα..



Με τα κρεμμυδάκια εχω ένα πρόβλημα ..Πρόκειται για κοκκάρι και δεν γνωρίζω αν το έχουν ραντίσει με κάτι  εφ όσον το προορίζουν για φύτεμα ..
Εύκολο στο καθάρισμά του..έκοψα το πάνω μέρος του και μετά προσεκτικά το κάτω ..Δεν ήθελα  να αφαιρέσω  τελείως την βάση του ..
Το έβρασα για λίγο με την φλούδα του και μετά το καθάρισμα έγινε χωρίς δάκρυα..Το πίεζα και έφευγαν τα φλούδια εύκολα..
Τα βάζα πάντα αποστειρωμένα ..Ζεστό το υγρό  πάνω απ το κυδώνι και τα κρεμμύδια και αναποδογυρισμένα τα βαζάκια  μέχρι να κρυώσουν..



Στα μπρόκολα  που μαλακώνουν ακόμα και με ελάχιστη  ζέστη  αφήνουμε να κρυώσει το υγρό αν είναι δυνατόν να παγώσει και μετά το ρίχνουμε…



Έκανα για πρώτη φορά  και ψάρι με την μέθοδο του σπιτικού τόνου σε κονσέρβα ..Δεν έβαλα τόνο αλλά ένα φτηνό ψάρι λαμβάνοντας υπ όψη μου ότι  μπορεί και να το πετάξω στον σκουπιδοτενεκέ....
Θα  σας πώ τα αποτελέσματα.. αν δοκιμάσω το ψάρι μετά από καιρό…και αν δεν είναι χαλασμένο..Γιατί αν είναι μάλλον δεν θα μπορέσω να σας τα πώ…Θα με έχουν πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ..