Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Καθάρισμα κίτρινης κολοκύθας σε 3 λεπτά.



Χωρίς  χασαπομάχαιρα  καλέμια  μπαλτάδες και λοιπές δυνάμεις  καταδρομών..
Μόνο με ένα μαχαίρι απ αυτά που βρίσκονται στο συρτάρι μας  ανενεργά γιατί δεν κόβουν..
Όμως
Κόβουμε την κολοκύθα  σε κομμάτια  με ένα μαχαίρι με πλατιά λάμα και μέχρι εκεί είναι η αγωνία μας Χα!χα!χα!

Η αλήθεια είναι  πως πάντα το σκεπτόμουν να αγοράσω κίτρινη κολοκύθα  γιατί  με φόβιζε το καθάρισμα .. Είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται αρκετή ώρα ..
Σήμερα , περνώντας από ένα πάγκο της λαϊκής αγοράς ψυχανεμίστηκα ότι κάποιος μου έβγαλε τη γλώσσα..Κάνω  αμέσως πεζό όπισθεν  ..και ναι…Μια κολοκύθα με κορόιδευε. Και εμένα μη με τσιγκλήσεις ..Τούρκος γίνομαι ..
- Πόσα κιλά  είναι η κολοκύθα μάστορα?
- Τέσσερα μου λέει …



Την βουτάω , την πάω σπίτι την βάζω σ ένα τραπέζι ανάβω τσιγάρο και αρχίσαμε μεταξύ μας τις φονικές ματιές… Προηγουμένως  είχα κοιτάξει  στην Google για να πάρω μια βοήθεια  και έπεσα  στο μπλογκ μιας φίλης  ..της Κικής .. Όμως δεν είχα τα κατάλληλα μαχαίρια.. ( και κάτι χεράκια  που διέκρινα στην φωτό.. εμείς , δεεεν.... )

Τελικά πήρα την απόφαση να κάνω κάτι ..του κεφαλιού μου ως συνήθως
Την έκοψα σε μεγάλα κομμάτια μ ένα μαχαίρι με πλατιά λάμα και κόβοντάς την  (αφού καθάρισα σπόρια και ίνες)  μου ήρθε η φλασιά της φυγόπονης και της τεμπέλας. Θα την βράσω με το φλούδι σκέφτηκα.
-       Χα χα  μου λέει ..Θα χάσω μέρος απ την νοστιμιά μου , μου απαντά..
Άλλο τσιγάρο…νέα φλασιά ..



- Θα σε  ατμοβράσω ελαφριά και μετά θα σε καθαρίσω Χαχαχαχαχα!!
Δεν πρόλαβε να βγάλει άχνα ..σε δέκα λεπτά ήταν έτοιμη για καθάρισμα



Ομολογώ  πως το καθάρισμα της πατάτας είναι δύσκολο και θέλει και πιο πολύ ώρα


Αφού σας λέω βρε σεις … Οι μεγάλες ανακαλύψεις από τεμπέλες γίνονται…


Σ.Σ. Προσέξατε το μαχαίρι δίπλα στο πιάτο εε??Ούτε ψωμί δεν κόβει..

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τσάτνεϋ το παραδοσιακόν..



Ακριβώς όπως το έφτιαχνε η μάμμη μου  στα απόκρημνα βουνά του τόπου μας όταν δεν ασχολιόταν με τα πρόβατα και τα κατσίκια.

Το τσάτνεϋ είναι ένας πολτός  από φρούτα και λαχανικά ή μόνο από φρούτα ή μόνο από λαχανικά με προσθήκη  μπαχαρικών , ζάχαρης – αλατιού – ξυδιού και καυτερής πιπεριάς τσίλι..κι αυτές τις τσίλι πιπεριές η γιαγιά μου τις καλλιεργούσε στις ελληνικές ραχούλες  από αρχαιοτάτων χρόνων..

Εγώ 


Μετά τις  πήραν οι Μεξικάνοι και από τότε τις καλλιεργούν .. ( αντάλλαξε   τον σπόρο ο παππούς μου μ αυτούς  με  μια μεξικάνα.. άναψε και κόρωσε η γιαγιά μου η ζηλιάρα ..απ αυτήν πήρα..

 Μαζί με τα διάφορα  τσάτνεϋ  που έφτιαχνε η οικογένειά μου με   ντόπια πάντοτε  φρούτα και λαχανικά όπως μπανάνα , μάγκο, αβοκάντο φραγκόσυκο … τα οποία συνόδευαν τα κοψίδια , τα αντικριστά , και τα κοντοσούβλια  έφτιαχνε επίσης  και ράϊτες

Η ράϊτα είναι ένα  «ντίπ» ..- έτσι το έλεγε η γιαγιά μου – απαραίτητο συνοδευτικό  κρέατος και τσάτνεϋ γιατί αλλιώς θα πάρετε φωτιά..
Η βάση της ράϊτας  είναι τις περισσότερες φορές γιαούρτι με διάφορα  δροσερά  ψιλοκομμένα λαχανικά.. όπως ντομάτα  με γιαούρτι, αγγούρι με γιαούρτι ..Έχουμε επίσης την ράϊτα με δυόσμο, με κύμινο και κρεμμύδι..

Ράιτα έχουν και οι Ινδοί  όπως ξέρω..αλλά αυτοί το λένε τζα τζί κι ..

Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε  το πατροπαράδοτο τσάτνεϋ  με φραγκόσυκο..
Απλό..εύκολο ..γρήγορο..



Καθαρίζετε τα φραγκόσυκα και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια
Σε μια κατσαρολίτσα  ρίχνεται  ένα ποτήρι όχι καλά γεμάτο υγρό από ντομάτα
Όχι χυμό ντομάτας  αλλά αυτό που βλέπετε στη φωτό

Μετά προσθέτετε  ακριβώς τόση ζάχαρη όσο το υγρό και μερικά,
 (μπόλικα )τσίλι  πιπεριές 
αλάτι δοκιμάζοντας πόσο αλμυρό το θέλετε 
και τρεις κουταλιές της σούπας ξύδι ..
αυστηρά από σταφύλι , 
αυστηρά κάτω απ τ αυλάκι, 
αυστηρά απ την Καλαμάτα …
μη σας πώ και απ τον Παπαδέα ..γιατί δεν βλέπω να παίρνω φράγκο απ την διαφήμιση.. Τσιφούτηδες τι περιμένεις.. 

Όταν πάρουν μερικές βράσεις τα υλικά ρίχνουμε τα φραγκόσυκα  και περιμένουμε να δέσει το τσάτνεϋ  ξαφρίζοντας το..



Όταν τελείωσα και το δοκίμασα ξετρελάθηκα ..Αλλά πρέπει να σας πώ  πως εμένα μ αρέσουν τα πολύ καυτερά,  που σε συνδυασμό  γλυκού αλμυρού  και ελάχιστα ξιδάτου με κάνει και πλέω σε Νιρβάνες
Δεν σας κρύβω πως ευχαρίστως θα έτρωγα μια κουταλιά κάθε πρωί για να φτιάξει η γεύση μου απ το τσιγάρο.. και γιατί όχι και το απόγευμα με τον καφέ μου, τώρα που το σκέπτομαι..

Αν τολμάτε  φτιάξτε το…

Η συγκεκριμένη συνταγή βέβαια δεν υπάρχει στο διαδίκτυο  γιατί την έφτιαξα  με το μυαλό την φαντασία και τη γεύση
αν και όπως σας αρέσει να λέτε δεν υπάρχει παρθενογένεση ..

Σ.Σ. Την επόμενη φορά  θα βάλω περισσότερα φραγκόσυκα  γιατί μου έγινε λίγο..