Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Μα παστουρμάς την Σαρακοστή ? Ναι! Γιατί όχι?

Αέραααααααααα ! ( πρώτη μερα στον αέρα για να στεγνώσει )


Ότι δεν πάμε καθόλου καλά θα το έχετε διαπιστώσει..
Ένας απ τους λόγους που συνεχίζουμε να μην πηγαίνουμε καλά
είναι που απ αυτούς που περιμένεις να σου δώσουν μια σπρωξιά  είναι λίγο πολύ τρεις λαλούν και δυο χορεύουν...
Πάντα λέω να κάνω ένα ημερολόγιο και να αποθηκεύω τα όσα λένε και κάνουν
και πάντα έχω την εντύπωση ότι διαβάζω την τελευταία τους μπαρούφα , που μάλλον  - κατά το φτωχό μου το μυαλό - τους ξέφυγε από λάθος..
Μετά από την επερώτηση για το βάρος της σχολικής τσάντας στη βουλή
ο δαίμων της ταξικής πρωτοπορίας ξαναχτύπησε..
Έκαναν αγωνιστικά κούλουμα!
Τώρα τι σόι αγωνιστικά ήταν ..θα σας γελάσω..

Αν λοιπόν βαφτίζουμε  τα κούλουμα αγωνιστικά.. καταλαβαίνω ότι οι βόλτες απ την Ομόνοια στο Σύνταγμα είναι έφοδος..
Και η συμπαράσταση στην ΕΡΤ  επανάσταση..

Ωραία λοιπόν  ...βαφτίζω κι εγώ  το κρέας ψάρι όπως οι Άγιοι πατέρες...
και φτιάχνω παστουρμά..νηστίσιμο..
Θα μου πεις .. Μάρτη μήνα ??
Ναι ! Μάρτη μήνα ... Αφού τώρα χάλασε ο καιρός ...
Περίμενα να ωριμάσουν οι συνθήκες..
Και τις ευκαιρίες  δεν τις αφήνω.. Τώρα λοιπόν !

Εξ άλλου Ελιά με λένε ..όχι ...κόμμα...

Καθαρισα το μοσχαρίσιο κομμάτι από πάχος και νεύρα




Το αλάτισα με ημιχονδρο αλάτι και το εβαλα αναμεσα σε δυο ξύλα  με πολύ βάρος από πάνω.. το τοποθέτησα σε ένα ταψί και φρόντιζα  να πεταω τα υγρά που έβγαζε το κρέας αλλά και να συμπληρώνω το αλάτι


Οταν σταμάτησε να βγαζει υγρα  σε 5-6 μέρες αναλογα με το αρχικό βάρος  ( ήταν περίπου κιλό ) το έπλυνα καλά το σκούπισα προσεκτικά  και το κρέμασα για λίγο στον αέρα να στεγνώσει
Το χρώμα μην σας ανησυχεί ..έτσι  γίνεται.. Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε και τους Ούνους του Αττίλα που έβαζαν κομμάτια κρέας κάτω απ την σέλα του αλόγου τους και χτυπιόταν, έφευγε το αίμα και αφυδατωνόταν .. 




Με τα υλικά της συνταγής έκανα μια μαλακια ζύμη ( πολτό ) και έντυσα  το στεγνό κρέας.. Τον πολτό που περίσεψε  τον εβαλα στο ψυγείο και όσο  στεγνωνει ο παστουρμάς θα προσέχω σε ποιο σημείο έχει σκάσει  η επιφανεια του και θα την κλείνω γιατί αν παίρνει αέρα  θα χαλάσει.. Περίπου σε 20 ημέρες θα είναι 'ετοιμος Αν βοηθήσει ο καιρός  και δεν κάνει ζέστες πάλι.. Αλλιώς θα τον βάλω στο ψυγείο

 Υλικά  για τον πολτό επικάλυψης
150 γραμ. τσιμένι
150 γραμ. παπρικα γλυκειά
2 κουταλιές αλεύρι
10 γραμ. πάπρικα καυτερή
5 γραμ. πιπέρι μαύρο
5 γραμ. κύμινο ( δεν έβαλα )
5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κουταλιές ξύδι ή κονιάκ ( δεν είχα κι εβαλα ουίσκι )
2 - 3 κουταλιές λάδι ή βούτηρο ( βοηθάει να μη σκάσει στον αέρα )
Και νερό όσο σηκώσει ( Παγωμένο απ το ψυγείο...δεν ξέρω γιατί..)

Οκ...με παραδέχομαι...και μ αγαπώ, και με θαυμάζω..ελάχιστες φορές..αλλά κάτι είναι κι αυτό..