Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Παλαιοκηπιανή χορτόπιτα





Παλαιόκηπε με τις όμορφες γεύσεις σου και τους άξιους εργατικούς σου ανθρώπους. μα κυρίως δόξα και τιμή σε κείνες τις καλονοικυράδες που ξεψαχνίζουν κάθε ψήγμα παράδοσης δίνοντας σε μικρούς και μεγάλους της δυνατότητα να γεύονται σε καθημερινή βάση τα λαχταριστά τους εδέσματα χωρίς να αποκαλύπτουν τα μικρά μεγάλα μυστικά τους. 

Η γνωριμία μας με την κυρία Μαρία Καμάτσου μας έκανε να χαθούμε στη γλύκα της φιλοξενίας της και φυσικά υποκλιθήκαμε στην αεικίνητη δράση της εντός κουζίνας μιας και τα αποθέματα ταλέντου της δεν εξαντλούνται στα απλά και καθημερινά. 
Γλυκά και φαγητά απόρροια της γευστικής παράδοσης του τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε μεταξύ των οποίων και η πιο νόστιμη και μυρωδάτη χορτοτυρόπιτα που φάγαμε ποτέ. Για πάμε να την φτιάξουμε... 

 ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό σπανάκι 
1 πράσο 
ραδίκια, ζαχοί, αντώνηδες, καυκαλήθρες και ότι άλλο σε χορταρικό διαθέτετε 
ψιλοκομμένος μάραθος και άνιθος 
φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο 
ελάχιστο αλάτι. πιπέρι 
τριμμένη φέτα ή γραβιέρα και λίγη μυζήθρα 
μισή κούπα ελαιόλαδο 
3 με 4 αυγά 
μία κουταλιά σούπας αλεύρι 

 ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ: 
1 ποτήρι χλιαρό νερό 
3/4 ποτηριού ελαιόλαδο 
λίγο ξύδι 
ελάχιστο αλάτι 
αλεύρι όσο σηκώσει 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα. Κατόπιν τα ζεματίζουμε εκτός από τ σπανάκι που το ζεματίζουμε μόνο του για περίπου 5 λεπτά. 
Τα υπόλοιπα τα βράζουμε σε νεράκι για κανά μισάωρο. 
Σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και κατόπιν ρίχνουμε τα χόρτα μαζί με το κρεμμυδάκια και τα γυρίζουμε αρκετές φορές. 
Μέσα σε μία λεκανίτσα διαλύουμε το αλεύρι μέσα σε νεράκι και ρίχνουμε τα αυγά. 
Τα χτυπάμε λίγο και κατόπιν προσθέτουμε το τυρί. Ρίχνουμε το μείγμα στα χόρτα και ανακατεύουμε να δέσουν καλά. 
Η γέμιση της πίτας μας είναι έτοιμη. 

Σειρά έχει η διαδικασία για το φύλλο. 
Ανακατεύουμε τα υλικά μας και ζυμώνουμε. Κατόπιν αφού αφήσουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί ανοίγουμε 2 φύλλα και στρώνουμε το ένα σε λαδωμένο ταψί. 
Ρίχνουμε τη γέμιση και στρώνουμε το άλλο φύλλο από πάνω. 
Χαράσσουμε την πίτα μας και τη βάζουμε για ψήσιμο αρχικά στους 200 και κατόπιν στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. 



Καλή σας όρεξη!!

lesvoskitchen.gr  

2 σχόλια:

Evangelia Vlassopoulou είπε...

Φοβερή, μπαμπάτσικη ρε παιδί μου, τρως και χορταίνεις. έτσι μου αρέσουν οι πίτες

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Χα χα Evangelia !!
Ακριβώς τα ίδια σκέφτηκα κι εγώ μόλις την είδα !