Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Νηστίσιμα μπιφτέκια ( θαλασσινών )




(Παρένθεση) 
Ποτέ δεν μ αρέσει να ανακατεύω τις γεύσεις στα θαλασσινά. 
Θέλω το χταπόδι , χταπόδι ,χωρίς μακαρονάκια , ξύδια και κρασιά, και πήχτρα στο κρεμμύδι, 
θέλω τα χτένια σκέτα χωρίς ρύζια , 
τα μύδια , το πολύ αχνιστά αν δεν γίνεται να τα ψήσω στα κάρβουνα, 
κάνω μια υποχώρηση στους αχινούς που τους τρώω ως αχινοσαλάτα στις ψαροταβέρνες γιατί που θα τους βρώ αλλού ? 
και τα ψάρια σκέτα ..ψητά ή τηγανητά και κατ εξαίρεση σούπα ,μαζί με τις πατάτες , τα καρώτα και το σέλινό τους , όπως και τις σουπιές με μάραθο και μόνο ... 

Ομολογώ πως αυτό είναι μια παραξενιά μου αλλά σε μερικά «θεία» πράγματα δεν μπορώ να «βάζω χέρι». 
Θα ήταν σαν να έτρωγα την Ίον σοκολάτα, με αμύγδαλα, 
θα ήταν σαν να έβαζα στα γλυκά μερέντα αντί σοκολάτα 
 σαν να έτρωγα φυτικό τυρί , 
φέτα με λιγότερο αλάτι , 
γιαούρτι με τόσο τοις εκατό λιπαρά, 
για να μην πω και για την τελευταία αηδία του σαρακοστιανού χαλβά με τα νέα φρούτα που τα καλλιεργούνται επίσης « από νέα φρούτα» 

Αν αλλάξεις τις παραδοσιακές γεύσεις για να μοιάζουν με τις γεύσεις των «έξω» που μόνο εκεί έχεις επενδύσει , το έχασες το παιχνίδι πατριώτη .. 
Αν ανακατεύεις την ρίγανη με χίλια δύο μυριστικά για να παρουσιάσεις ποικιλία στις εξαγωγές σου τότε δεν εξάγεις το άρωμα της Πατρίδας σου. 
Ένα συνονθύλευμα χαρμανιού εξάγεις. 
Και αν ήθελες να φτιάχνεις χαρμάνια για να συναγωνιστείς τους εισαγωγείς ας έμενες στα καπνά σου ..Είναι βαριά η καλογερική όμως.. Οπότε ..ξεπούλα Όσο –όσο..!!! 
 (Τέλος παρένθεσης ) 

Όταν δέχεσαι επισκέπτη αφήνεις τις παραξενιές και τις ιδιοτροπίες σου στην άκρη .Και για να καπνίσεις ακόμα πρέπει να τον ρωτήσεις ..Και επειδή θα σου πεί ναι ..βγες χωρίς κουβέντα στο μπαλκόνι διακριτικά και κάνε μια τζούρα. 
Αλλιώς κάτσε μόνος σου στο σπίτι , κατέβασε ρολά και ευχαριστήσου τις ιδιοτροπίες σου . 

Έτσι λοιπόν σήμερα χωρίς τύψεις και μουρμούρα , έφτιαξα τα θαλασσινά , μπιφτέκια , αφού βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας και οι άλλοι νηστεύουν όπως και η φίλη που θα μ επισκεπτόταν. 



Τα υλικά των μπιφτεκιών είναι απλά. 
για τον κιμά: 
Χταπόδι , 
καλαμάρι, 
μύδια , 
γαρίδες 
και ένα άγνωστο υλικό για πολλούς, αφού σε καμιά σχεδόν σελίδα μαγειρικής στο διαδίκτυο δεν βλέπω να χρησιμοποιείται.. Το σουρίμι .. 
Τα υπόλοιπα υλικά είναι τα ίδια με των μπιφτεκιών από κιμά 
δλδ, ψωμί, 
κρεμμύδι , 
μυριστικά – που στην περίπτωσή μας, πάει ο δυόσμος , ο μάραθος, το εστραγκόν , 
καθώς και λίγο ούζο.


Αφήνω για ένα διάστημα το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι να μισο-ψηθούν οι πατάτες μου.. Τα μπιφτέκια δεν αργούν πολύ και προσέχουμε να μείνουν ζουμερά.. 

Τα συνοδεύουμε με μια δροσερή σαλάτα εποχής και με λευκό κρασί αν τα σερβίρουμε σαν κυρίως πιάτο 
ή με ούζο αν τα σερβίρουμε ως μεζέ, που σ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο μείγμα κεφτεδάκια .

5 σχόλια:

Evangelia Vlassopoulou είπε...

Εξαιρετικά πρωτότυπη η πρόταση σου. Σίγουρα θα είναι και πεντανόστιμα α μπιφτλέκια. Μια ερώτηση μονο..το σουρίμι , τι ειναι?

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Nόστιμα είναι Evagelia και πιο νόστιμα όταν είναι κρύα.

Το σουρίμι είναι κάτι σαν τα Fish Sticks.
Είναι ένα αμφιλεγόμενο ιχθυοσκεύασμα . Θα ακούσεις πολλά να λέγονται, που μπορεί να έχουν και δόση αλήθειας αφού για όλα κυκλοφορούν και απομιμήσεις

Πάντως ο Γιάννης Λουκάκος μας πληροφορεί :

"Ιχθυοσκεύασμα με άρωμα, σύσταση, γεύση, χρώμα παρόμοια με αυτά του καβουριού. Είναι ιδιαίτερα αξιόλογο προϊόν απομίμησης καβουριού, το οποίο παράγεται στις χώρες της Άπω Ανατολής και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία από πολύ παλιά. Στην αγορά διατίθεται σε μορφή δαγκάνων, αστακοουράς, γαρίδας, κυλίνδρων διαμέτρου 1 εκ. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται ειδικώς επεξεργασμένη σάρκα ψαριών, εκχυλίσματα καβουριών, άρωμα καβουριών, άμυλο, αλάτι, σορβιτόλη, ανθρακικό ασβέστιο και άλλες βοηθητικές ύλες."

Αν ρίξεις μια ματιά στην Google θα διαβάσεις περισσότερα.

zoyzoy είπε...

Ενδιαφέρουσα η πρότασή σου !
Δεν ξέρω πως θα το δεχτεί η οικογένεια που είναι λατρεύουν
τα παραδοσιακά!

Αλλά σαν το καλαμαράκι το τηγανιτό δεν έχει!!


Χρόνια Πολλά σε όλες μας
υγεία και δύναμη!

Με φιλιά στεριανά πλέον.

Evangelia Vlassopoulou είπε...

οκ, ευχαριστώ πολύ!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Έχεις δίκιο Ζουζού για τα τηγανιτά καλαμαράκια, καθώς και η οικογένεια σου για τα παραδοσιακά..
Όμως την ικανοποίηση και τη χαρά που είδα στα μάτια αγαπημένου μου προσώπου που του έχουν απαγορεύσει τα τηγανιτά " ακόμα και θαλασσινά" δεν την αλλάζω ούτε με τον καλύτερο μεζέ ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανιτό και δίπλα στο κύμα !!

Νόμισα πως της ξεπλήρωσα έστω στο ελάχιστο την κούραση που περνούσε κάνοντάς με βόλτες για να με ταΐσει μια κουταλιά κρέμα !!
Φιλιά κι από μένα !