Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Χουρμάς γλυκό του κουταλιού , ....


...... με την απλή μέθοδο των τριών, που ήταν δύο.. 





Δεν είναι καθόλου απλό γλυκό .. Να μη σας πως  χρειάζεται να είσαι  καθηγητής μαθηματικών ..να παίζεις την Άλγεβρα στα δάχτυλα .. Αν όχι  στην ανάγκη φτάνουν και τα μαθηματικά του Δημοτικού .. δηλ η απλή μέθοδος  των τριών. Εμένα όλα αυτά μου μοιάζουν κινέζικα ..οι κολλητοί μου το γνωρίζουν τόσο καλά που όταν φταρνιστούν ποτέ δεν μου λένε  το γνωστό : Πές μου έναν αριθμό ..

Ξύπνησα σήμερα το πρωί  με την ιδέα κολλημένη στο μυαλό  να φτιάξω γλυκό του κουταλιού  χουρμάδες.. Ζάχαρη είχα , χουρμάδες είχα , μπαχαρικά είχα, λεμόνι είχα,  δεν μου έλειπε τίποτα.. Τίποτα μέχρι  να κάνω την επόμενη σκέψη.. Την μετατροπή των υλικών της συνταγής  για μικρότερη ποσότητα.. η συνταγή μιλούσε για ένα κιλό και 280  γραμμάρια  χουρμάδες , κι εγώ είχα 250 γραμμάρια ..Και αν στην μια οκά χουρμάδες της συνταγής χρειαζόταν 800 γραμμάρια ζάχαρη  στα 250  γραμμάρια χουρμάδες πόση ζάχαρη θα έβαζα?? .. Κοίταξα με αμηχανία το ρολόι ..Με το ζόρι 6 π.μ.  Χωρίς να το σκεφτώ  έστειλα μνμ  στον από μηχανής ( υπολογιστή ) Θεό .. Και λύθηκε το πρόβλημα ..

Η βασική συνταγή:
@ Ένα κιλό και 280 γραμμάρια χουρμάδες τους οποίους  τους αφήνουμε για τρεις ώρες στο νερό.. Εγώ από μόνη μου τους ξεφλούδισα μετά …πάλι του κεφαλιού μου  με κίνδυνο  να διαλυθούν  στο βράσιμο..







@ 800 γραμ. ζάχαρη 
@ ένα και μισό φλυτζάνι τσαγιού νερό 
@ Ένα ξύλο κανέλλας  
@ 2-3 γαρύφαλλα 
@ 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού  
@ αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη για να τους γεμίσουμε  .. Και ιδού…


Γι αυτούς τους χουρμάδες μιλάμε  έτσι ? Και όχι για ένα είδος τζίτζιφων  που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, που τα λένε  και χουρμάδες ή αλευράκια  ( Ziziphus jujuba )
 Υ.Γ 1 Απεδείχθη πως καλώς ξεφλούδισα τους χουρμάδες 
Υ.Γ. 2  Παρ όλη την επιτυχία θα προτιμούσα να έτρωγα τους χουρμάδες  όπως τους αγόρασα  που με ξετρελαίνουν γιατί δεν μ αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού    
Υ.Γ 3 Αμυγδαλάκια δεν βάλαμε μέσα γιατί δεν υπήρχαν στα ντουλάπια μας ..τώρα πως είναι δυνατόν να υπάρχουν χουρμάδες και όχι αμύγδαλα … μην το ψάχνεις.. 


5 σχόλια:

Kitchen Stories είπε...

Έγινε πολύ όμορφο και με εντυπωσιακή εμφάνιση, ούτε φρέσκο φρούτο να ήταν!

Σ΄ευχαριστώ και για το αγαπημένο τραγούδι!

Ζ.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Οπως ήδη σου είπα απ την άλλη , το έφαγα όλο !!
ΝΑΙ !! ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΜΟΥ !!

Α! Και έμαθα και που πουλάνε νωπούς χουρμάδες , αλλά δεν ξέρω πότε είναι η εποχή τους !

Kitchen Stories είπε...

Μετά το καλοκαίρι, από Σεπτέμβρη; Υποθετικά μιλώντας...

Ζ.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Να εχουμε το νού μας Είμαι περίεργη πως είναι οι φρέσκοι !!

Kitchen Stories είπε...

Ναι!
Θα πρέπει να είναι πιο τροφαντοί, όχι ζαρωμένοι...

Ζ.