Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Ατυχήσατε? Δεν τρέχει κάστανο



Ποτέ και πουθενά μην το βάζεις κάτω. 
Μην ξεχνάς  πως  πολλές συνταγές  βγήκαν από μια αποτυχημένη παρασκευή μιας άλλης. 
Το γλυκό του κουταλιού  κάστανο, είχα ακούσει πως είναι δύσκολο . 


Το διαπίστωσα όταν το έφτιαξα, μου πέτυχε  όπως  φαίνεται στην φωτογραφία ,αλλά ήθελα  να συνεχίσω  και να το μετατρέψω σε μαρον- γλασέ, κι αυτό γιατί δεν άντεχα  να ξαναπεράσω το μαρτύριο του ξεφλουδίσματος  και καθαρίσματος τους .  

Εκεί δεν τα κατάφερα  γιατί μου έσπασαν όλα τα κάστανα. 
Πρώτη σκέψη μετά την απογοήτευση  ήταν να τα φτιάξω  μαρμελάδα.  Αλλά πόσες  μαρμελάδες  θα φάω  όταν μάλιστα  παραπονιέμαι  για τα κιλά μου***  ? 
Μετά από  άλλη σκέψη , περισυλλογή αλλά και αποφασιστικότητα,   τα έφτιαξα  αλεύρι …
με αλχημείες  αφού δεν είχα τα κατάλληλα μηχανήματα  - που δεν ξέρω κι αν υπάρχουν,  αλλά  το έφτιαξα . 
Στην συνέχεια  δεν ήξερα τι να το κάνω  .. 
Και το έκανα τούρτα.


Castagnaccio  δεν έγινε , ούτε του Πιεμόντε  ούτε Ναπολιτάνο  αφού  και  τα δυο είχαν προσθήκες υλικών  που φοβήθηκα πως θα άλλαζαν την γεύση του κάστανου 
Έτσι  ακολούθησα  την παλιά καλή συνταγή για παντεσπάνι  αποφεύγοντας έτσι τελείως το βούτυρο ή το λάδι ..
Επιπροσθέτως  δεν μου έσκασε, αλλά και δεν απέκτησε την υφή   πουρέ, όπως είδα σε πολλές φωτογραφίες.

Ένα παντεσπάνι  κανονικό έγινε  που σιροπιάστηκε  και σκεπάστηκε  με σοκολάτα  
Και μάλλον θα το φάω όλο  γιατί μου άρεσε,  αγνοώντας τα κιλά μου***  ..όπως πάντα.. 



ΥΓ
Δεν ξέρω πως φτιάχνετε εσείς το παντεσπάνι Εγώ ακολουθώ την συνταγή μιας θείας μου , εύκολη και με αποτελέσματα που αποτελείται από: 
Ένα ποτήρι αλεύρι  
ένα ποτήρι ασπράδια 
ένα ποτήρι κρόκους  
ένα ποτήρι ζάχαρη. 

Στο παραπάνω  γλυκό με το καστανάλευρο μείωσα λίγο τους κρόκους  τα ασπράδια και την ζάχαρη ( αφού θα το σιρόπιαζα μετά.

8 σχόλια:

Kitchen Stories είπε...

Πολλά συγχαρητήρια Ελιά και για τα δυο!
Και το γλυκό κάστανο μα και η τούρτα έγιναν λαχταριστά και πολύ εντυπωσιακά!
Κι η τούρτα έχει τόσο τέλεια όψη, αψεγάδιαστη!
Για τη γεύση δεν γράφω γιατί την έφαγες μόνη σου... γγγκκκρρρ! :)

* Το παντεσπάνι της θείας θα το δοκιμάσω. Μ' αρέσουν τρελά τα παντεσπάνια. Τα βρίσκω νόστιμα και βολικά να φτιάξει κανείς διάφορα. Με τι τη γέμισες την τούρτα, με πουρέ κάστανου;
Με το θέμα του καθαρίσματος έχω κι εγώ πρόβλημα και περιμένω τον καστανά της λαϊκής μου να φέρει κρητικά που είναι πιο εύκολα στο καθάρισμα.

Ζ.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Την "τούρτα" δεν την γέμισα με τίποτα ..Ήταν το παντεσπάνι από κάστανο δεν θα καθάριζα με τίποτα κι άλλα κάστανα για να κάνω κρέμα ..Την ονόμασα τούρτα γιατί το αφράτο και το σιροπιαστό του παντεσπανιού, μαζί με την γκανάς σοκολάτας παραπέμπουν γευστικά σε τούρτα..
Τελικά παίζουν ρόλο και τα κάστανα . Τα δικά μου ήταν μεγάλα αλλά είχαν πολλά νεύρα που χωνόταν βαθιά μέχρι το κέντρο τους.

Kitchen Stories είπε...

(y)
Γευστικά και οπτικά!
Με τα κάστανα έχω κι εγώ ένα θέμα... :)

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Περιμένω να δώ εντυπώσεις σου απ τα Κρητικά κάστανα ..

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Γειά σου μελωμένη μου!!!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Γειά σου Αντιγόνη !!

Χαχαχα! Μέσα στα σορόπια , αγανακτισμένη , κουρασμένη, αλλά με ηθικόν ακμαίο και το κεφάλι ψηλά τρομάρα μου !!

zoyzoy είπε...

χα!χα! Το σημαντικό είναι ότι αξιοποίησες τα κάστανα.
Τωρα για τα κιλά οπως και να τα φάμε δεν γλιτώνουμε τις θερμίδες τουλάχιστον τα'φχαριστήθηκες

φιλάκια !!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Χα! χα! Τα κ α τ α ευχαριστήθηκα Ζουζού
Μόλις χθές έφαγα το τελευταίο κομμάτι της τούρτας.....και χωρίς βοήθεια παρακαλώ !!
Φιλιά κι από μένα !!