Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Και να τα σφουγκάτα και να οι γκιουζλεμέδες και να .....




Εύκολο
Νόστιμο 
Μυρωδάτο
Τρώγεται κυρίως κρύο
και μου θυμίζει Κράτηγο κι Ασώματο, 
εκεί  που είχαμε πάει εκδρομή με το δημοτικό

Ελάχιστα τα υλικά 
με μια ιδιαιτερότητα: 
το μάραθο.. 
που αν δεν το έχουμε, ούτε σφουγκάτο κάνουμε 
ούτε ντολμάδες γιαλαντζί

Σε τούτο δω έχω βάλει :
3 πατάτες βρασμένες  και λιωμένες με το πιρούνι
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα 
3 κολοκύθια τριμμένα 
Λίγο δυόσμο
ένα μάτσο μάραθο 
6 αυγά
αλάτι


Είχα σκοπό να σας φωτογραφίσω την διαδικασία παρασκευής  του σφουγκάτου βήμα βήμα , 
αλλά έμπλεξα  σε μια παρέα όπου η συζήτησή μας ήταν πως λέγεται ο κόκορας στα  αγγλικά
Εγώ ως συνήθως αναρωτήθηκα  πως ζητούν οι Άγγλοι σε ένα ελληνικό εστιατόριο 
τον κόκορα κρασάτο
και τέτοια
και μετά ήταν αργά για να βγάλω και φωτογραφίες 
γιατί εν τω μεταξύ πείνασα και έπρεπε να τελειώσω το φαγητό




και στο κάτω κάτω σιγά τους Άγγλους.. 
Όπως θέλει ο καθένας λέει το πουλί του.. οι έλληνες πολιτικοί το λένε τουϊτερ..



Αυτάααααα..


5 σχόλια:

marimar είπε...

Τι υπέροχο φαγητό!!! Ζηλεύω!!! Αλλά δεν μπορώ να το κάνω για 1 άτομο και μερίδα εστιατορίου. Θα ζητήσω κόκκορα κρασάτο μπλε χα χα χα
Μόνο την λεπτομέρεια του μάραθου δεν ήξερα. Νόμιζα βάζουμε άνιθο και μαϊντανό.
Εκείνο το ταμπάσκο το έφτιαξες;

Elitsa Kou είπε...

Χα χα Μαρία Κόκορα και μπλέ παρακαλώ!!
Είσαι σε δίαιτα ναι???
Ο μάραθος είναι απαραίτητος και για τις τσακιστές ελιές Μη ξεχνάς και τους μαραθοκεφτέδες..
Με το ταμπάσκο δεν είμαι πολύ ευχαριστημένη
επειδή θέλω να μου βγει το ίδιο με του εμπορίου
Για να σου φύγει η περιέργεια αφήνω πολλά πιπεράκια μεσα σε άλμη μέχρι να μαλακώσουν
Μετά τα περνάω στο μούλτι και τα ξαναρίχνω στην άλμη μαζί με ξύδι..
Η τελική φάση είναι πέρασμα από φίλτρο συσκευασία και ψυγείο..

Kitchen Stories είπε...

Ω! Ναι!
Ακριβώς...όπως θέλει.

Αυτό με το μάραθο και τα γιαλαντζί μού το λέει συχνά η αδελφή μου, έλα όμως που εγώ το θέλω να υπάρχει μεν, διακριτικά δε.
Το σφουγγάτο σου πάντως καμαρωτό-καμαρωτό...για τη νοστιμιά του δεν το συζητώ!

Ωραίες οι εκδρομές οι παιδικές.
Ζ.

Elitsa Kou είπε...

Ζαμπία μου Εμμμμ... Χαχαχα!!

Καλό θα είναι στους γιαλαντζί το ένα άρωμα να μη σκεπάζει το άλλο.. αλλά αν δεν μας "βγει" καλύτερα αυτό που θα "σκεπάζει" να είναι του μάραθου !! ( το πήγα το έφερα στο δικό μου κατέληξα :P )
Στο καμαρωτό σφουγκάτο έκανα το λάθος απ την τεμπελιά μου να τηγανίσω όλο το μίγμα μαζί
Καταλαβαίνεις ότι μαρτύρησα !!

Τώρα πρόσεξα ότι το σφουγκάτο το γράφω με γκ Χαχα!
Να είσαι καλά Ζαμπία!!

marimar είπε...

Ευχαριστώ Ελιά μου για την απάντηση.
Μάραθος και στα χλωρά κουκιά, τα κάναμε παλιά πολύ συχνά. Και στην Πελοπόννησο βάζουν μάραθο στις ελιές!!!
Για το ταμπάσκο η άλμη θέλει και ζάχαρη (για τους μη διαβητικούς) και το ξύδι μαζί. Όπως στο τουρσί. Αν βρω αναλογίες θα σου στείλω και θα κάνω δοκιμή φέτος αν βγάλει πιπεράκια η κατσιασμένη μου πιπεριά.