Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Μαγειρική του έρωτα..



" Να υπάρχει λέει γεμάτο φεγγάρι
και νά ναι μπουνάτσα η θάλασσα
και να περιμένεις την ώρα που θα ανοίξει ο ουρανός
και να φανεί ο δρόμος  από φώς...
Ακολούθησε τον  κι αυτός  θα σου πεί τα μυστικά..
Μάζεψέ τα προσεκτικά ...
και γύρνα στην κουζίνα σου..
Μόνο να μη ξεχάσεις σε ό,τι κάνεις να βάλεις μια πρέζα ψυχή..."
Eλια .M.


Ματζούνια και αρώματα απ τις χίλιες και μία νύχτες

Νevruziye ή  Mesir Macunu
Φτιαχνόταν μια φορά τον χρόνο  το εκτιμούσαν ως αφροδισιακό  και σύμφωνα με ορισμένες πηγές ετοιμάστηκε για πρώτη φορά το 1539 απ τον γιατρό της βασιλομήτορος Χαφσά στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας..

Άμβαρι το τεφρόν ( Ambra  grisea physeteridae) 4 γραμ.
Μόσχος ( Moschus moschiferus ) 2 γραμ.
Ροδόνερο 2 κιλά
Καρυόφυλλον το αρωματικόν ( Caryofhyllus Aromatikus ) 25 γραμ.
Κρεμέζι ( Coccus llicis / Cochenille ) 50 γραμ.
Τριαντάφυλλα  50 γραμ.
Αμυγδαλέλαιο γλυκό 50 γραμ.
Κανέλα ξύλο 50 γραμ.
Σαπουνόριζα  ( Gyrosphila Arrosti ) 125 γραμ.
Βανίλια 25 γραμ.
Αρβουτος η Αδράχνη η γνησια ή σάνταλο ( Arbytus Andrachne ) 125 γραμ.
Ελοσκιάδιον το κομβανθές ή κάρδαμο ( Elettaria  Cardamomum ) 45 γραμ.
Μυριστική η ευώδης ή μοσχοκάρυδο ( Myristica fragrans ) 10 γραμ.
Ινδική καρύδα 10 γραμ.
Πιπερόριζα ( Zingiber Officinale ) 10 γραμ.
Κορίανδρον το ήμερον ή κόλιαντρο (  Coriandrum Sativum ) 25 γραμ.
Αγγελική  ( Angelica Sylvestris) 10 γραμ.
Αχιλλεία  η χιλιόφυλλος (  Achillea Millefolium ) 2 μπουκετάκια
Ζάχαρη  2 κιλά 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά κια φτιαχνουμε το ματζούνι
Υ.Γ
Τα υλικά ΔΕΝ ξέρω που τα βρίσκουμε... 
Χα!

Υπάρχουν διάφορες φήμες για τα συστατικά  που χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί  στην παρασκευή αυτού του παγκοσμίου φήμης  μαντζουνιού.
Θρυλείται ότι μεταχειριζόταν  41 υίκά  που προστάτευαν τον άνθρωπο  από 41 ντέρτια  και σκοτούρες
Η συνταγή βρέθηκε  στα αρχεία του Τοπκαπί



4 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Δεν δίνεις περισσότερες πληροφορίες γιατί το χρησιμοποιούν,τι περιμένουν??

Και όμως αυτές οι συνταγές είναι ανεκτίμητες και αρκετά "επίκαιρες" στις μέρες μας!

Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη
για σένα και την οικογένειά σου!
https://plus.google.com/u/0/photos?pid=5960956925158957090&oid=110452120674079387721

Με φιλιά γιορτινά!!

ελίτσα είπε...

Zoyzoy
Η βιβλιογραφία " Η παλατιανή κουζίνα της Πόλης" της Μαριάννας Γερασίμου
και "Eczacilik Tarihi" ( ιστορία φαρμακευτικής του N. Baylan )
μας δίνουν αόριστες πληροφορίες για την χρήση του μαντζουνιού..
Μιλάνε για αφροδισιακό, δυναμωτικό, και ίσως "ηρεμιστικό" αφού γράφουν πως
ο άντρας και η γυναίκα που τρώνε απ αυτό το μαντζούνι γίνονται πιο δυνατοί,
και δεν τους μένει " μήτε πόνος μήτε λύπη "
Δεν ξέρω τα συστατικά του κάθε υλικού , (μόνο χημικός θα μπορούσε να τα ξέρει)
αλλά υποψιάζομαι πως η φήμη του πήρε διαστάσεις φανταστικές αφού κάπου διάβασα πως οι Ευρωπαίοι το έκαναν παστίλιες και το πουλούσαν με το όνομα
" Baume du Sultan"
Διαβάζω πως ακόμα το πουλάνε σε τουριστικά μαγαζιά οπότε το έχουν εκμεταλλευτεί ως τουριστικό προϊόν.. Αν αληθεύει , προσωπικά αμφιβάλλω για τα σημερινά υλικά που το φτιάχνουν , αφού μερικά απ αυτά είναι δυσεύρετα όπως ο μόσχος που είναι ένας αδένας ζώου αν θυμάμαι καλά , αλλά και το κρεμέζι που προέρχεται από ένα έντομο...

Περιέχει όμως μαγεία ...
Την μαγεία των παραμυθιών...

Πολλά φιλιά κι από μένα και ευχές...

Υ.Γ. Τον σύνδεσμο που εχεις γράψει δεν τον καταλαβαίνω, ή πιο σωστά δεν έχω αρκετές γνώσεις για να τον διαχειριστώ..

zoyzoy είπε...

Αυτές οι Πολήτισες έχουν αφήσει ιστορία σε ματζούνια και παρόμοιες συνταγές,κρίμα να μην κρατάνε οι ρίζες μου.

Η διεύθυνση που σου'χα ήταν μια ηλεκτρονική κάρτα.
Τώρα σου βάζω στο σύνδεσμο να την δεις κατευθείαν πατώντας απλά τις έντονες λέξεις.
Μαζί με τις ευχές μου για μια Χρονιά γεμάτη
Υγεία,δύναμη,αισιοδοξία και αγάπη για σένα και την οικογένειά σου.

Με φιλιά γιορτινά!

ελίτσα είπε...

Οχι τόσο οι Πολιτισσες όσο οι Τουρκάλες Ζουζού μου..
Οι Πολίτισσες πλάνευαν τον άντρα με την μαγειρική τους και με τον σεβασμό που ένοιωθαν γι αυτόν...

Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου , την όμορφη καρτούλα σου και εύχομαι Καλή Χρονιά σε σένα και στην οικογένειά σου..
Φιλιά...